Витамин Ц: Го успорува стареењето и се грижи за срцето

Сподели со своите пријатели

Витамини се овие хранливи материи кои ни помагаат да го зачуваме доброто здравје. Еден од најпопуларните е витамин Ц.

Loading...

Знаеме дека го подобрува нашиот имунолошки систем и за време на настинки ни помага да закрепнеме побрзо.

Но, придобивките за неговото здравје се многу повеќе. На пример, витаминот Ц може да ја намали загубата на косата, ризикот од предвремено стареење на косата, па дури и да го забрза растот на косата.

Има и други намени:

 

 

„Поправка” на телото

Витаминот Ц не само што го зајакнува имунолошкиот систем, туку е неопходен и за синтеза на колаген. Тоа е главниот структурен протеин што се наоѓа во сврзното ткиво.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кои крвни групи се во поголема опасност од срцев удар?

Здравата доза на витамин Ц ќе го заштити вашето тело од инфекции и ќе ги задржи здрави вашите коски и заби, како и забрзување на способноста на телото да се опорави по трауми како што се фрактури, рани.

 

 

Помага со депресија

Витаминот Ц има способност да ни помогне да се чувствуваме помалку вознемирени. Тоа може да се земе како додаток во исхраната заедно со други важни предмети.

Одржувањето на здрави нивоа на витамин е клучно за нашето ментално здравје. Ако сте често изложени на стрес, земете витамин Ц.