Виделе тигар кој 80 години се води за изумрен вид, па поставиле 50 камери да докажат (видео)

Сподели со своите пријатели

Поминале нешто повеќе од осум децении откако тамснискиот тигар, најголемиот месојадец на совремното време, познат и како торбарски вук или тасманиски вук бил прогласен за изумрен вид. Последниот примерок од тој цицач угинал во зоолошка градина во 1936 година.

Надеж, дека тоа можеби не е така се разбудила по информациите за два довоени случаи од Северна Австралија, каде оваа животно било видено. Се тврди дека случаите се веродостојни. Научници од Универзитетот „Џејмс Кук“ се уверени дека поседуваат заб од тоа животно.

Тие животни не личат на ништо што до сега имам видено во животот. Изгледаат како кучиња, жолто-кафеави се по боја и имаат пруги од страната – рекол еден од сведоците за бртинскиот „Телеграф“.

Професорот Бил Лиренс поставил 50 камери на таа локација во надеж дека ќе успее да го сними тајанственото животно.

Шпекулации за појава на два вида загрожени животни во поселдно време ги возбудија научниците. ВВС јавува дека на истокот на Тајланд биле воочени шест младенчиња на доста редок индонезиски тигар, вид чија популација е проценета на само 250 преостанати примероци во светот.

А, ако што ојави „National Geographic“ прв пат во последните две децении се појавиле и докази за постоење на две младенчиња на пантер северно од реката Калусахачи на Флорида, САД.

 

Loading...

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.