Сите го знаете стариот рецепт за „Ванилици“, но дали сте се обиделе да ги направите со кисела павлака? Некои тврдат дека вкусот е уште подобар!
Ванилици со кисела павлака е одличен десерт, направете ги и уживајте во познатото колаче со нов вкус!
Потребно:
1/2 кг брашно
200 гр путер
4-5 лажици кисела павлака
кора од лимон
2 жолчки од јајце
1 кесичка ванилин шеќер
Подготовка:
Изматете го путерот, потоа додадете ја киселата павлака (2-3 лажици) и ренданата кора од лимон. Комбинирајте и додадете брашно.
Промешајте малку, потоа додадете ги жолчките и уште 2 лажици кисела павлака.
Месете го тестото. Потоа развлечете го тестото до дебелина на прстот. Извадете ги формите со чаша ракија.
Се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 150-180 ° C околу 10 минути.
Ванилиците треба да останат бели кога ќе ги извадите. Премачкајте со џем по ваш избор и соединете, па посипете со ванилин шеќер.