Топењето на глечерите може да ослободи тони бактерии

Сподели со своите пријатели

Огромни количини бактерии би можеле да завршат во светските мориња поради топењето на глечерите, предупредуваат научниците.

Loading...

Меѓу нив може да се најдат потенцијално опасни патогени, јавува Би-Би-Си.

Глечерите се големи маси на мраз формирани во текот на стотици или илјадници години, а поради климатските промени тие сега се топат со алармантна брзина.

Поради нивното топење порасна и нивото на морето. Истражувачите од Универзитетот Абериствит ја проучувале водата од глечерите низ Европа, Северна Америка и од две локации во Гренланд.

За 80 години, 100.000 тони микроби би можеле да завршат во водата

Тие велат дека нивната студија уште еднаш покажала дека мора да се справиме со климатските промени што е можно поскоро.

Истражувачкиот тим проценува дека повеќе од 100.000 тони микроби би можеле да бидат ослободени во водата во следните 80 години.

Тој број може да се спореди со бројот на сите човечки станици на Земјата.

Микробиологот др. Арвин Едвардс рече дека ова истражување за прв пат покажало колку микроорганизми всушност се „заробени“ во глечерите.

Loading...

„Бројот на ослободени микроорганизми ќе зависи од тоа колку брзо ќе се стопат, односно колку брзо ќе се загрее планетата“, додаде тој.

Пресметките на тимот се засноваат на „умерено“ сценарио за затоплување, развиено од меѓународниот панел на експерти за климата на IPCC.

Тие проценуваат дека температурата на Земјата во просек ќе се зголеми за 2 до 3 Целзиусови степени до 2100 година.

Водата од глечерите може значително да влијае на квалитетот на водата

Зголемувањето на протокот на вода од глечерите во светските реки, езера и мориња може значително да го влоши квалитетот на водата, објаснува Едвардс.

Но, по неколку децении глечерите целосно ќе се стопат.

„Во светот има околу 200.000 сливови кои се хранат со глацијална вода. Некои од нив се многу чувствителни средини слабо развиени во однос на хранливи материи“, тврди тој.

„Другите се извор на приход за милијарди луѓе чиј опстанок зависи од водата што доаѓа од овие глечери. Глечерите ги сметаме за огромни резерви на вода, но треба да бидеме свесни дека тие се и посебни екосистеми“, додаде тој.

Тој вели дека во глечерите има илјадници микроорганизми, од кои некои би можеле да бидат опасни за луѓето.

Loading...

„Ризикот од тоа е многу мал, но сепак треба детално да се истражи“, заклучува тој, пренесува Индекс.

Истражувачот на глечерите др. Тристрам Ирвин-Фин: „Во текот на следните неколку децении ќе се случи топењето на глечерите, треба да работиме на нашето знаење за состојбата и судбината на овие екосистеми. Откако ќе го разбереме ова подобро, ќе можеме подобро да го предвидиме влијанието на климатските промени врз глечерите и микроорганизмите што нивното топење ќе ги ослободи во животната средина“.

Наодите од ова истражување беа објавени во списанието Nature Communications Earth & Environment.