Тиква – одлична храна и уште подобар лек

Сподели со своите пријатели

Тиква е идеална и неопходна есенска храна, богата со лековити состојки, вкусна и во исто време со мала количина на калории.

Loading...

Науката докажа дека тиквата содржи голем број на каротеноидни фитонутриенти.

Каротеноидите се одговорни за портокаловата боја на оваа храна, но и за многу лековити својства на тиква. Меѓу нив се и алфа-каротин и бета-каротин, познати и како витамини А промитамини, затоа што можат да се претворат во активна форма на витамин А.

Корисните ефекти на тиква

Меѓу зеленчукот, тиквата е една од најпознатите концентрирани извори на алфа-линоленска киселина (АЛА), есенцијална масна киселина омега-3 која е многу добра за здравјето на срцето.

Оваа киселина се претвора во ЕПА, масна киселина со која е богатарибата, а за која е утврдено дека ги намалува триглицеридите и спречува промени во срцевиот ритам.

АЛА во самата диета го намалува ризикот од срцеви заболувања и кардиоваскуларни заболувања.

Покрај тоа што е одличен извор на витамин А во неговата концентрација на провитамин А, тој е и добар извор на витамин Ц. Ова синергистичко дејство на антиоксиданти не само што придонесува за здравјето на срцето, туку и на целокупното здравје бидејќи тие помагаат во спречување на атеросклероза.

Loading...

Бидејќи содржи дури 90 проценти вода, лесно е сварлив и содржи и влакна. Одлично е за сите оние кои имаат дигестивни проблеми затоа што го стимулира варењето на храната и со тоа го смирува дигестивниот тракт.

Овозможува црниот дроб и жолчката да функционираат подобро, содржи ензими кои ја разградуваат маснотијата во крвта. Исто така, го подобрува излезот на уринарниот систем, помага при воспаление на уринарниот тракт и спречува камења во бубрезите.

Тиква може да се консумира сирова, варена, печена или пржена. Покрај месестиот дел, се користат и нејзините семиња, кои се многу во поглед на вкупната тежина на овошјето.

Семките од тиква содржат многу поголема енергетска и хранлива вредност од месестиот дел од тиквата. Тие содржат 30 проценти протеини, 25% до 38% масти, околу 5% смола, есенцијално масло, шеќер, пектин и ензими како што се кукурбитин, фитостерон и токоферол.

Семињата од тиква, со ладно цедење, даваат масло кое всушност е семе од екстракт со сите свои лековити својства. Маслото е исто така лесно сварливо, полно со незаситени масни киселини кои ги содржат сите наши телесни клетки и промовира регенерација на клетките, зајакнување на имунитетот и нервниот систем.

Маслото од семе од тиква го спречува појавувањето и развојот на артериосклероза, ги разложува згрутчувањето на крвта и депозитите на ѕидовите на крвните садови и со тоа се штити од срцев удар и мозочен удар.

Leave a Reply