Влада на РСМ

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија, денеска, 13.9.2022 година (вторник) ќе ја одржи редовната, 82-ра седница. Loading… На седницата, на предлог на Министерството за информатичко општество и администрација на дневен ред е ставена Информацијата за потребата од потпишување на Меморандум за соработка помеѓу DAI Global,LLC. и Владата на Република Северна Македонија.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на вчерашната седница одлучи на барање на Министерството за образование и наука да одвои два милиони евра за изградба на нов објект за гимназијата „Сами Фрашери“ во Куманово. Loading… – Планирана е изградба на целосно ново училиште кое ќе се изгради за најмногу три години отсега и ќе чиниПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Откупната цена на грозјето годинава бележи најголем пораст од 30 отсто. Оваа година грозјето од сортата смедеревка ќе се откупува по 13 денари за килограм, а откупната цена на вранецот ќе биде 15 денари за килограм, што е за 3 денари повеќе во споредба со ланските откупни цени на грозјето.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Според последните податоци на Државниот завод за статистика, во јуни годинава просечната нето-плата по вработен достигна 31.869 денари, што е за 3.125 денари повеќе од лани истиот месец. Loading… Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат дека зголемувањето на просечната месечна нето-плата за 10,9 отсто во јуни годинава, се должиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на вчерашната 70та седница донесе препораки за намалување на ризиците од високи температури, во времетраење од два дена, 18-19.8.2022 година (четврток и петок). Loading… На укажување од Министерот за здравство, дека според податоците од Управата за хидрометеоролошки работи во следните два дена, територијата на целата држава ќе биде зафатенаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија на денешната 69-та седница, одржана преку видеоконференциска интернет врска, ја разгледа и усвои Информацијата со сет на препораки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија во Република Северна Македонија, при што беше задолжено Министерството за економија во рок од три денаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија денеска, преку видеоконференциска интернет комуникација ја одржа редовната 68 седница, на која донесе повеќе одлуки и заклучоци од интерес на граѓаните. Loading… На седницата беше усвоена Информацијата и донесена Одлука за давање согласност на Договорот за доделување на државна помош склучен помеѓу Владата на РепубликаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Одлуката да се продолжи со генералниот штрајк, а децата да губат настава пред самиот крај на учебната година и да не се згрижуваат во градинките прави ненадоместлива штета на сите нас и на државата. Секој изгубен ден и час од образовниот процес е на директна штета на учениците и никојПрочитај повеќе