депресија

a black and white photo of a woman covering her face

Сподели со своите пријатели

Иако депресијата психолошки влијае на индивидуата, тоа доведува и до промени во самата структура на мозокот. Loading… Ова се физички промени што можат да се појават во различни форми, од воспаление и недостаток на кислород низ целото тело, до намалување на големината на мозокот. На кратко, депресијата може да влијаеПрочитај повеќе

Person Holding Black Tube

Сподели со своите пријатели

Ново генетско истражување на британските научници покажа дека депресијата може да биде директна причина за развој на дијабетес тип 2. Loading… Во светот 422 милиони луѓе боледуваат од дијабетес, а меѓу нив 95 отсто имаат дијабетес тип 2. Научниците веќе знаеја дека пациентите со дијабетес тип 2 имаат двојно поголемаПрочитај повеќе

Man in Black Shirt and Gray Denim Pants Sitting on Gray Padded Bench

Сподели со своите пријатели

Експертите велат дека постојат различни видови на депресија и дека на пациентите им се потребни прилагодени планови за третман. Loading… Секој од петте типа на депресија ќе реагира различно на третманот, што укажува на тоа дека единствениот пристап кон менталното здравје може да биде контрапродуктивен. Експертите од Универзитетот во ШефилдПрочитај повеќе

woman lying on bed

Сподели со своите пријатели

Иако депресијата психолошки влијае на индивидуата, тоа доведува и до промени во самата структура на мозокот. Loading… Ова се физички промени што можат да се појават во различни форми, од воспаление и недостаток на кислород низ целото тело, до намалување на големината на мозокот. На кратко, депресијата може да влијаеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Депресија кај децата многу се разликува од класичното лошо расположение или тага. Како што објаснува педијатарот Ден Бренан, само затоа што детето изгледа тажно не мора да значи дека боледува од депресија. Loading… Меѓутоа, ако лошото расположение продолжи, не исчезнува или ги попречува неговите нормални социјални активности, интереси, училишни обврскиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Истражувачите од Ирска на логитудална студија за стареењето (TILDA) објавија нова студија која ја испитува врската помеѓу статусот на фолна киселина и витаминот Б12 и нивната поврзаност со повисока преваленца на симптоми на депресија кај постарата група. Loading… Студијата покажува дека нискиот статус на витамин Б12 е поврзан со симптомиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Лоша вест за сите љубители на слатките е дека тим на американски научници откриле дека редовното земање на слатки бисквити за смирување на стресот, всушност може да нè доведе до сериозна депресија. Loading… Многумина од нас несвесно посегнуваат кон бисквитите и колачите кога се чувствуваат нервозни, напнати или несреќни. ГлавнатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Нова студија покажала дека слушањето хеви метал помага во борба со негативните емоции кои одат со депресијата и анксиозноста. Loading… Лих Шарман од Универзитетот во Квинселд се занимава со истражување на влијанието на музиакта врз општеството и таа по работа со 39 лица на возраст од 18 до 34 годиниПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Биполнарното пореметување или маничната депресија, како што се нарекува, предизвикува екстремни промени во расположението. Луѓето што страдаат од ова, може да се еуфорични неколку седмици, потоа да паднат во длабока депресија. Што е депресивната фаза? Без лекување, луѓето со биполарно пореметување можат да имаат интензивни епизоди на депресија. Симптомите сеПрочитај повеќе