Врска помеѓу умот и телото: Како депресијата влијае на мозокот?

Сподели со своите пријатели

Иако депресијата психолошки влијае на индивидуата, тоа доведува и до промени во самата структура на мозокот.

Loading...

Ова се физички промени што можат да се појават во различни форми, од воспаление и недостаток на кислород низ целото тело, до намалување на големината на мозокот.

На кратко, депресијата може да влијае на контролниот центар на нашиот нервен систем.

 

 

Како депресијата влијае на мозокот:

Намалување на големината

Најновите истражувања покажаа дека одредени региони на мозокот се намалуваат кај луѓето кои страдаат од депресија.

Научниците сè уште истражуваат кои делови од мозокот можат да бидат засегнати, а она што досега е познато е дека депресијата влијае на хипокампусот, таламусот, амигдалата, како и на фронталниот лобус.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Остатоци од храна штетни по здравјето: Што да се подгрева, а што не?

Колку одреден дел од мозокот ќе се намали, зависи од должината на депресивната епизода, како и од тежината на самата болест.

Овој феномен може да доведе до разни проблеми, како што се недостаток на емпатија, слаба контрола на емоциите и непризнавање на емоциите кај другите.

 

 

Воспалителни процеси

Сè уште не е јасно дали воспалителните процеси во мозокот предизвикуваат депресија или обратно, но во секој случај, воспалението на мозокот доведува до смрт на мозочните клетки, што дополнително предизвикува намалување на мозокот, проблеми со учењето, меморијата и расположението.

Недостаток на кислород

Депресијата е поврзана со недостаток на кислород во телото, што се јавува поради промена на ритамот на дишење.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што да јадете за рамен стомак и добро расположение?

Недостаток на кислород во телото може да предизвика воспаление, смрт на мозочните клетки, како и проблеми со развојот на самиот мозок.

Loading...

Структурни и сврзни промени

Овие вклучуваат намалена функција на хипокампусот, кој е одговорен за меморијата, намалена функција на префронталниот кортекс, што доведува до проблеми со вниманието, промени во расположението, проблеми со регулирање на емоциите итн.

Постојат различни видови на третман на депресија, а најважно е да побарате помош на време.