Словенија го забрани енергетскиот пијалак Prime

Сподели со своите пријатели

Инспектори на словенечката управа за безбедност на храната ја забранија кофеинската верзија на енергетскиот пијалок Prime бидејќи содржи состојка Л-теанин, која не е дозволена во безалкохолните пијалоци во ЕУ.

Loading...

Верзијата на хидратантниот пијалок останува на полиците на словенечките продавници, пишува 24ur.com.

Како што пишуваат, увидот врз основа на пријавата излегла на терен и открила дека има два вида пијалоци.

Контролата на состојките утврдила дека енергетскиот пијалок Prime ја содржи состојката Л-теанин, која не е дозволена во безалкохолните пијалоци во ЕУ. Оваа верзија е забранета за оптек, соопшти инспекцијата.

При последните контроли, инспекторите утврдиле дека субјектите повеќе не продаваат енергетски пијалоци со кофеин, туку само пијалоци за хидратација Прајм, кои не содржат кофеин и Л-теанин.

Воедно, Дирекцијата за јавно здравје на Министерството за здравство побара проценка на ризик од Националниот институт за јавно здравје.

Како што појаснија оттаму, од доставената документација јасно се гледа дека проценетата изложеност на кофеин преку конзумирање на енергетските пијалоци Прајм укажува на постоење на веројатност за штетно влијание врз здравјето на предметните групи на население, па затоа енергетските пијалоци Prime претставуваат ризик за здравјето на децата и адолесцентите поради содржината на кофеин, пренесува 24ur.com.

Што се Prime Drinks?

Prime е нов бренд за спортски и енергетски пијалоци лансиран во јануари 2022 година од популарните јутубери Логан Пол од САД и Olajide “KSI” Olatunyi од Велика Британија.

Loading...

Според рекламите, пијалоците содржат различни состојки кои ја подобруваат хидратацијата, перформансите и енергијата кај потрошувачите.

Високите дози на кофеин се штетни за децата

Сепак, некои од нив содржат високи дози на кофеин, што може да биде опасно, особено за децата во развој.

Максималната препорачана доза за возрасни е 400 mg на ден, што би значело околу четири шолји кафе, или седум лажички инстант кафе или два Prime пијалаци.

Според Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија, децата на возраст под 12 години треба целосно да го избегнуваат кофеинот, додека адолесцентите не треба да консумираат повеќе од 100 mg кофеин дневно.

Важно е да се напомене дека прекумерната потрошувачка на кофеин може да предизвика различни симптоми, вклучувајќи нервоза, тешкотии со спиењето, главоболка, абдоминална болка или забрзано чукање на срцето и зголемен крвен притисок.

Особено е важно децата со срцеви проблеми да избегнуваат кофеин.