Сингапур нема главен град, ама има жители кои чекорат најбрзо во светот

Сподели со своите пријатели

Во земјите каде има огромно богатство владеат поприлично чудни и бизарни парвила, а вие низ краткотко претставување научете некои од нив кои се однесуваат на Сингапур.

Сингапур поради положбата го нарекуваат Гибралтар на Азија, а на малајскиот јазик всушност значи Град на лавови.

Светската тоалетна организација е основана во Сингапур, а со оглед на тоа дека Сингапурците многу внимаваат на хигиената, доколку по излегување од тоалет не пуштите вода може да добиете казна од 500 долари.

Граѓаните на Сингапур можат да грасаат на британските избори. Земјата е членка на Комонвелт и со самото тоа нејзините граѓани остваруваат право на глас.

Државата се протека на 63 острови, а може да се прошета голем дле од нив затоа што се ненаселени или служат како воени и индустриски зони.

Пиење пијалоци на сред небо тука е скоро можно, затоа што на кровот на облакодер од 282 ката се наоѓа бар, кој всушност е и највисокиот бар во светот.

Сингапур е една од трите држави кои немаат главен град, а другите две се Монако и Ватикан.

Во земјата се користат четири службени јазици: англиски, мандарински, тамилски и малајски.

Најголемата фонтана во светот се наоѓа во Сунтец, а за не а се потрошени шест милиони долари (нашиот Аце чини повеќе).

Сингапур во превод значи Град на лавовите, а интересно е што тука не живеат лавови.

На универзитетите во Сингапур автоматите делат бесплатна Кока-кола доколку го прегрнете автоматот.

Според британско истражување тука луѓето најбрзо чекорат, во просек 6,15 километри на час.

Гумите за џвакање се забранети, но на странците им е дозволено да внесат по две пакувања. Повеќе од тоа се смета за обид за криумчарење.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.