Швајцарија го продолжи мандатот на своите војници на Косово

Сподели со своите пријатели

Швајцарската влада одлучи да го продолжи мандатот на своите војници како дел од КФОР на Косово за уште три години.

Loading...

Владата остави можност за време на мандатот да го зголеми бројот на војници за најмногу 30 дополнителни војници, за да може армијата да одговори на дополнителните предизвици на КФОР.

Одлуката на Владата, бидејќи се работи за вооружено учество во мисијата, а таа трае подолго од три недели и вклучува повеќе од 100 припадници на армијата, мора да биде одобрена од Собранието.

Швајцарската армија учествува во мисијата на КФОР на Косово од октомври 1999 година.

Досега максималниот број на припадници на швајцарската армија беше 195.

Во владиното соопштение се нагласува дека моменталната состојба на Косово е стабилна, но кревка, поради што мисијата КФОР мора да продолжи се додека не се нормализираат односите меѓу Србија и Косово.

Дополнително, се наведува во соопштението, руската агресија против Украина ги зголеми безбедносните ризици во Европа, вклучително и на Западен Балкан.

Мандатот до крајот на 2026 година

Според владината одлука, мандатот за учество на швајцарската армија во КФОР треба да биде продолжен до 31 декември 2026 година.

Loading...

Собранието во летото 2020 година го продолжи мандатот до 31 декември 2023 година.

Швајцарија има директен интерес за мир и стабилност на Косово и на Балканот, се вели во соопштението.

Со тоа учество, се додава, е важно бидејќи Швајцарија го анализира зајакнувањето на соработката со НАТО.

Поради актуелната ситуација во источна Европа, членките на НАТО би можеле да бидат принудени да го зголемат своето присуство во тој дел од континентот, па затоа е важно, според најавата, Швајцарија да биде подготвена да испрати уште војници во мисијата КФОР, доколку други земјите го намалуваат својот контингент.