Што открија Кинезите на темната страна на Месечината? (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Кинескиот Chang’e-4 е првото вселенско летало што слета на спротивната, темна, страна на Месечината во јануари што го проучува составот на слојот помеѓу кората и јадрото.

Роверот беше лансиран на Месечината со робот „Јуту-2“ што се користи за да ја истражи другата страна на Месечината каде човечката нога сè уште не стапнала. Анализирајќи ја површината на темната страна на Месечината, научниците забележале дека составот на површината на Месечината е различен од очекуваниот, пренесува Sky News.

Loading...

фото: China National Space Administration

Одејќи низ Месечината, роверот открил интересна содржина во еден од многуте сателитски кратери на Земјата.

Членот на мисијата на Земјата Ју Тијани има задача да ги проучува фотографиите направени од роверот кога е откриена непозната материја.

На веб-страницата на Кинеската вселенска агенција се вели дека „формата и бојата на материјата се значително различни од околното тло“.

Една теорија е дека материјата е оставена откако метеоритот под влијание на силна механичка сила, висок притисок и температурата ја менува нејзината содржина, форма и боја.

Кина сè уште не сподели слики за оваа материја. Во моментов се достапни само слики од роверот кој ја собира наведената материја.

Целта на оваа кинеска мисија е да открие како настанала Месечината.

Loading...

фото: China National Space Administration

Досега откриле дека темната страна на Месечината не е баш темна. Тој дел е осветлен од Сонцето онолку колку што гледаме од Земјата, но заради вртењето ја гледаме само светлата страна.

Исто така, темната страна е побогата со кратери.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *