Што е анскиозност и како да ја препознаете?

Сподели со своите пријатели

Анксиозност е нормална реакција на стресот и може да биде корисна во некои ситуации. Може да нѐ предупреди на опасности и да ни помогне да се подготвиме и да обрнеме внимание.

Loading...

Анксиозните растројства се различни од нормалното чувство на нервоза или анксиозност и вклучуваат прекумерен страв или анксиозност.

Анксиозните растројства се најчестите ментални нарушувања и погодуваат речиси 30% од возрасните во одреден период од нивниот живот. Но, анксиозните нарушувања можат да се лекуваат и се достапни преку ефективни третмани.

Третманот им помага на повеќето луѓе да водат нормален продуктивен живот, без разлика дали вклучува психотерапевт или на пациентот му се препишуваат соодветни лекови.

 

 

Анксиозноста се опишува како исчекување на идните грижи и страв од идни настани, а повеќе е поврзана со мускулната напнатост и потребата да се избегнуваат животни ситуации.

Loading...

Стравот е емотивен одговор на непосредна закана и е повеќе поврзан со реакција која терминолошки се нарекува „бори се или бегај“ – без разлика дали остануваш да се бориш или одиш да избегаш од опасноста.

Анксиозните нарушувања може да ги наведат луѓето да се обидат да избегнат ситуации кои ги предизвикуваат или влошуваат нивните симптоми. Ова може да влијае на перформансите на работа, училиште и личните односи, бидејќи се манифестира со избегнување на разни социјални собири, патување во секојдневни ситуации и животни потреби.

Како да препознаете анксиозност?

Општо земено, за да може лицето да биде дијагностицирано со анксиозно растројство, стравот или анксиозноста мора:

Да се биде непропорционален на ситуацијата или несоодветни за возраста

Нарушена способност за нормално функционирање

 

 

Loading...

Постојат неколку видови на анксиозни нарушувања, вклучувајќи генерализирано анксиозно растројство, панично растројство, специфични фобии како што се агорафобија, социјално анксиозно растројство или страв од напуштање или одвојување.

Општо земено, анксиозното растројство не е исто што и анксиозноста. Анксиозноста може полесно да се објасни како состојба на стрес, додека анксиозното растројство е поконстантна состојба на стрес, нервоза и анксиозност.

Анксиозното растројство е долгорочна состојба која може да направи да се чувствувате вознемирени поради широк спектар на ситуации и проблеми, а не поради еден специфичен настан, како што е случајот со анксиозноста.

Како се манифестира анксиозност?

Вашите грижи се неконтролирани и предизвикуваат вознемиреност, а причините и предизвикувачите можат да бидат најнормалните животни ситуации.

Овие грижи влијаат на вашиот секојдневен живот, вклучувајќи го училиштето, вашата работа и вашиот социјален живот, и за жал не можете да ги напуштите и да ги спречите тие грижи и нервози.

Се грижите за секакви работи, како работа или здравје, но грижата е присутна и кога станува збор за многу помалку работи, како што се домашни работи, телефонски повици, вклучување во сообраќај, па дури и читање мејлови.

 

Loading...

 

Треба да го посетите вашиот општ лекар ако анксиозноста влијае на вашиот секојдневен живот или ви предизвикува вознемиреност на дневна основа.

Тие можат да ја дијагностицираат вашата состојба врз основа на вашите симптоми, кои може да вклучуваат: чувство на немир или на работ на пукање, ако сте постојано или најчесто раздразливи, ако лесно се заморувате.

Исто така, ако имате потешкотии да се концентрирате, чувствувате дека вашиот ум е празен или брзо заборавате на работите, тие исто така можат да бидат показатели за оваа психичка состојба.

Ако чувствувате напнатост и тензија во вашите мускули, поради што тие често грчат, како што се вилицата или рацете и нозете, или имате потешкотии да заспиете.

Разликата помеѓу напад на анксиозност и напад на паника

Симптомите на анксиозност се разликуваат по интензитет, од благи до тешки. Нападите на паника се појавуваат ненадејно, додека симптомите на анксиозност постепено стануваат поинтензивни во текот на минутите, часовите или деновите.

Loading...

Нападите на паника обично исчезнуваат по неколку минути, додека симптомите на анксиозност може да преовладуваат во подолг временски период, неколку часа или дури и неколку дена.

Нападите на паника обично се случуваат без активирач. Анксиозноста е одговор на согледан стрес или закана, дури и ако е само во вашиот ум. Симптомите на напад на паника се интензивни и вознемирувачки.

 

 

Loading...

Тие често вклучуваат чувство на „нереалност“ и одвојување од просторот и времето во кое се наоѓате. Симптомите на анксиозност се разликуваат по интензитет, од благи до тешки.

Нападот на паника вклучува: забрзано чукање на срцето или палпитации, болка во градите, вртоглавица или магла во главата, трепет или треска, гадење, вкочанетост или пецкање во екстремитетите, отежнато дишење, абдоминална болка, потење и чувство на задушување.

Додека нападот на анксиозност од друга страна вклучува: ненадејни реакции на нешто или страв од ненадејни промени во околината дури и ако некој брзо помине покрај вас, на пр. болка во градите, вртоглавица, сува уста, замор, раздразливост, страв, губење на концентрација, болки во мускулите, трнење во екстремитетите, забрзано чукање на срцето, чувство и состојба на немир, губење на здивот, недостаток на внимание и брз тек на мислите што вклучува само грижи и вознемиреност, како параноја.