Село на Карибите каде на девојчињата во пубертет им растат пениси, а еве и зошто (видео)

Сподели со своите пријатели

Девојчињата од изолираното село на Карибите стануваат мажи, затоа што во периодот на пубертетот им растат пениси. Тие се раѓаат со нешто што личи на вагина, без тестиси, но во периодот на пубертетот ги фаќа бран на тестостерон, од кој почнува нагло да им растат машки репродуктивни рогани.

Станува збор за деца од малото село Салинас, во Доминиканската Република – 1 од 90 деца на светот се раѓаат со вакво пореметување.

Се работи за ретко генетско пореметување од кое, околу 12та година од животот, наизглед женското станува машко дете. Жителите на Карибите ова не го сметаат за нормално, а децата во целост ги прифаќаат и ги нарекуваат „guevedokes“, што буквално значи пенис во дванаесеттата.

Децата се познати како псеудохермафродити, а ВВС за нив снимил емисија. Во документарецот зборува Џони, кој на раѓањето делувал како девојче, а добил име Фелистија. Како дете немал пенис и одгледуван како девојче. Денска има 24 години и физички и биолошки е маж, по процесот кој започнал кога имал седум години.

Се сеќавам кога носев мало црвено фустанче. Роден сум во куќа, а не во болница, така да не знаеле кој пол сум. Кога ми донесоа играчки за женски деца не сакав да се играм со нив – вели Џони кој никогаш не сакал да се облекува како девојче.

Реткото генетско проеметување е предизвикано како резултат на недостаток на ензими поради што се произведува машки хормон – дихидротестостерон во матката. Сите бебиња пред раѓање имаат внатрешни жлезди познати како гонади и мало испакнување измеѓу нозете кое се нарекувал туберкула. Во осмата денела од староста, бебињата кои носат Y хромозом почнуваат да прозведуваат дихидротестостерон во големи количини – тој туберкулата ја претвора во пенис. Кај жените, се работи за клиторис.

Меѓутоа, некои машки бебиња имаат недостаток од ензимот 5-алфа редуктаза која доведува до зголемување на хормонот. На тој начин се раѓаат машки деца, кои немаат тестиси, но имаат нешто што личи на вагина.

Затоа кога доаѓа пуберетот и се менуваат низа хормони – тестостерони – машките репродуктивни органи започнуваат нагло да растат. Тоа предизвикува и гласот да им станува подлабок. Обично се случува околу 12-годишна возраст.

Кај луѓето кои имаат два Х хромозоми од кои еден има генетички материјал Y хромозомите кои се јавуваат како „ХХ машки синдром“. Овие луѓе делуваат како мажи, но всушност се жени. Тие имаат машки полови органи, но често недоволно развиени. Исто така, може да имаат гради и доста висок глас. Всушност, денес се познати неколку различни состојби кои се сведуваат под поимот „меѓуполност“ – тие луѓе обично се нарекуваат хермафродити.

Вообичаено е да се физички еден, а ментално сосема друг пол, додека некои имаат и сперма и јајце клетки. Многумина од нив по раѓањето имаат хирушки интервенции за промена на полот, понекогаш успешно, но во најголемиот дел сепак не.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.