Руските космонаути ја започнаа својата вселенска прошетка

Сподели со своите пријатели

Руските космонаути Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин денеска ја започнаа првата вселенска прошетка за оваа година, со цел да одат во вселената од Меѓународната вселенска станица, со цел да го преместат уредот за регулирање на топлината од еден во друг модул, јавуваат руските медиуми.

Loading...

Според соопштението на Роскосмос, во 04:41 часот по московско време, космонаутите го отвориле излезниот отвор на модулот „Потрага“ на рускиот сегмент на ISS и почнале да се искачуваат на надворешната површина на станицата.

Планирано е вселенската прошетка да трае 6 часа и 37 минути.

Задачата на космонаутите е да го пренесат дополнителниот разменувач на топлина со радијација (RTOd) со помош на манипулаторот ERA од модулот „Dawn“ во модулот „Science“.

Прокопјев и Петелин ќе треба да го исклучат електричниот кабел помеѓу RTOd и модулот „Зора“ и да ги демонтираат приклучоците од уредот за поврзување на радијаторот.

После тоа, космонаутите ќе го набљудуваат трансферот на RTO манипулаторот ERA од модулот „Зора“ во модулот „Наука“.

Тие исто така ќе инсталираат адаптер за манипулаторот ERA на воздушната комора на модулот Рашвет и ќе ги отстранат приклучоците од уредот за приклучување на модулот „Наука“.

Потоа Прокопјев и Петелин ќе извршат механичко и хидрауличко поврзување на RTOd со модулот „Наука“ и ќе го поврзат со електричен кабел на радијаторот.

Loading...

Манипулаторот ЕРА ќе го управува космонаутот Андреј Феѓаев од Министерството за образование.

Вселенската прошетка претходно двапати беше одложувана поради технички проблеми.

Овој излет ќе биде четврти во кариерата за Прокопјев, а втор за Петелин.