Редок Ајфон од 2007 година е продаден за рекордни 190.000 долари

Сподели со своите пријатели

Ајфон обично се амортизира веднаш штом ќе го извадите од продавница.

Loading...

Но, има некои посебни случаи, како неодамнешната аукција во САД, за време на која првото издание, неотворен модел со четири гигабајти меморија беше продаден за 190.372,80 долари.

Бидејќи не биле направени многу, овој модел се сметаше за „свет грал“ од колекционерите на Ајфон.

На лицитацијата што ја организираше ЛЦГ имаше вкупно 28 понуди и беше продаден по цена речиси 400 пати повисока од првичната цена.

Конечната аукциска бројка ги вклучува административните трошоци што купувачот ги платил на аукциската куќа, познати како „премија на купувачот“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сателит на ЕСА утре ќе падне на Земјата

Оваа премија оди директно кај аукциската куќа, а не кај продавачот.

LCG Auctions го опиша како „колекционерски предмет од висока класа“, додавајќи дека два други фабрички затворени прво издание iPhone-а се продадени за рекордни цени во изминатата година.

Веб-страницата го опишува моделот како „исклучително редок, фабрички затворен, прво издание 4GB модел во исклучителна состојба“. Практично беспрекорно по површината и рабовите, фабрички чисто со правилни детали.“

Loading...

Првично по цена од 599 долари, серијата се очекуваше да чини помеѓу 50.000 и 100.000 долари – но успеа да ги собори сите претходни рекорди.

За прв пат беше претставен од тогашниот извршен директор на Apple, Стив Џобс, во 2007 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонија го гради првиот дрвен сателит во светот

Само два месеци по лансирањето, технолошкиот гигант донесе одлука да го прекине моделот од четири гигабајти поради слабата продажба.

Повеќето луѓе се одлучија да го купат моделот од осум гигабајти, кој беше лансиран во исто време и на корисниците им даде двојно повеќе простор за складирање, за само 100 долари повеќе.

На секои неколку месеци, некои ретки сувенири на Apple или остатоци од животот и кариерата на Џобс се продаваат на аукција.

Меѓу нив има песна што ја напишал во средношколскиот годишник на соученик, неговите фотографии од факултет и визит-картичка од 1978 година.

Ко-основачот на Apple почина во 2011 година на 56-годишна возраст, откако боледуваше од рак на панкреасот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонија го гради првиот дрвен сателит во светот

Apple рече дека е „извор на безброј иновации кои го збогатуваат и подобруваат сите наши животи“ и дека го направиле светот „неизмерно подобар“.

Loading...

На светот му ги претстави шарените Mac компјутери, iPod, iPhone и iPad.