РАЈ НА ЗЕМЈАТА: Остров со прекрасни пејсажи и мирен живот (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Вулканскиот остров Пико се наоѓа во центарот на португалскиот архипелаг Азорски Острови, а поради неговите необични предели и блага клима, тој претставува вистинска мамка за туристите и љубителите на планинарството.

Loading...

Тој е еден од деветте Азорски Острови лоциран на 1500 км од најблиското копно, брегот на Португалија (Лисабон).

 

 

На островот доминира конусна вулканска купола која достигнува висина од 2.351 м, што е највисоката точка во цела Португалија. Тука е и највисоката португалска планина, која се издига од морето до висина од 2351 метар. Честопати е обвиткана во облаци.

Планинската патека е тешка, а патот е дополнително комплициран од груби вулкански карпи. Затоа, не е дозволено да истражувате самостојно, туку задолжително е да се регистрирате однапред, да гледате кратко видео за вулканската планина, како и да преземете GPS уред за да може вашата локација да се провери во секое време.

 

Loading...
SONY DSC

 

За разлика од другите острови, Пико е „дете“. Стара е „само“ 300.000 години, додека нејзините постари браќа се стари милиони години.

Во овој необичен пејсаж живеат срдечни луѓе кои не мора често да се мачат да ги заклучуваат своите автомобили затоа што, каде крадецот би можел да отиде?

 

 

Често влезната врата се чува отворена.

Вториот по големина од Азорските Острови е дом на околу 15.000 луѓе, главно ангажирани во туризам.

Loading...

 

SONY DSC

 

Постојат малку повеќе од 10 ресторани на целиот остров, бидејќи повеќето од нив уживаат во фина локална кујна, како сочна туна, што е толку мека што може да се јаде со вилушка.

Минералните вина, идентични со оние консумирани во царска Русија, не треба да се пропуштаат заедно со храната.

 


Leave a Reply