Путин има ново жртвено јагне за големите воени загуби?

Сподели со своите пријатели

Во нова анализа, Институтот за проучување на војната (ISW) ги разгледа односите меѓу руското Министерство за одбрана, претседателот Владимир Путин и основачот на Вагнер групата Евгениј Пригожин, наведувајќи дека конфликтот меѓу министерството и Пригожин веројатно достигнал нејзиниот врв за време на битката кај Бахмут.

Loading...

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу и началникот на рускиот Генералштаб, генерал Валериј Герасимов веројатно ќе ја искористат можноста намерно да ги прошират и елитните и осудените Вагнерови сили во Бахмут, се со цел да го ослабат Пригожин и да ги ослабат неговите амбиции за поголемо влијание во Кремљ.

ISW тврди дека Пригожин го преценил потпирањето на Путин на неговите сили.

Во анализата се додава дека Пригожин се обидел да го замени руското воено и политичко раководство со лица поврзани со групата Вагнер.

Сепак, неговите воено-политички амбиции го вознемирија Путин во октомври, кога неговиот режим беше најранлив.

Путин конечно му дозволи на руското Министерство за одбрана да ја преземе контролата врз операциите во Бахмут во јануари, откако Вагнер не ја исполнија ветената победа во градот.

Според ISW, Путин и руското Министерство за одбрана би можеле да го искористат Пригожин како жртвено јагне за скапа акција, односно големи загуби по завршувањето на офанзивата за Бахмут.

ISW на почетокот на февруари објави дека Путин се потпира на жртвени јагниња за да ја сносат вината за воените неуспеси и непопуларната политика на Русија.

Loading...

Путин веројатно ќе ги искористи големите загуби на Вагнер, извештаите за слаб морал и воените злосторства за да го одвлече вниманието од еднакви или можеби полоши проблеми во руските вооружени сили.

Путин веројатно сè уште не одлучил дали да го поштеди Пригожин, а судбината на групата Вагнер веројатно зависи од способноста на Пригожин да го убеди Кремљ во неговата лојалност.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.