Промоција на книгата „Идентитетот е приказна“ во среда во Куманово

Сподели со своите пријатели

Во малата сала на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ Куманово во среда со почеток во 19 часот ќе се одржи промоција на книгата „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски.

Loading...

Промотор на настанот е Весна Мојсова Чепишевска, фрагменти ќе читаат актерките Кети Дончевска Илиќ и Анастасија Величковиќ.

Иван Антоновски е асистент на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ и зад себе веќе има неколку публикации. Минатата година беше прогласен за најдобар млад научник во хуманистичките науки и од претседателот на државата му беше доделено признанието „Успешни млади“.

Во „Идентитетот е приказна“, покрај студијата на Антоновски е објавен и последниот, тестаментален есеј на Горан Стефановски – „Искрата што се измолкнува (наративи помеѓу чеканот и наковалната)“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кумановец натепал 82-годишник на булевар

Оваа книга е исклучително проучување и на полето на современата македонска книжевна наука и на полето на македонската култура. Студиозна и високо книжевно-критичка анализа, која низ еден извонреден дијалог со есеите на Стефановски дава одличен импулс во книжевно-теориските истражувања на некои актуелни и нови теми и проблеми на македонското творештво. Горан Стефановски не можел да најде подобар соговорник од Иван Антоновски. Верувам дека оваа книга ќе поттикне и нови согледби и ќе отвори низа прашања кои може да станат појдовни точки за некои натамошни, нови истражувања.

Весна Мојсова-Чепишевска (универзитетка професорка и книжевна критичарка)