29.07.2019 12:45

Производите на некогашна „Димче Еребица“ се извезувале во Германија, Холандија и Австрија

Facebook Twitter Google+

Индустриското столарско претпријатие „Димче Еребица“ од Куманово, во 1965 година имало производствен план од една милијарда денари. Со планот биле опфатени нови производи кои биле барани на домашниот и странскиот пазар, меѓу кои современ мебел и градежна столарија.

Пласманот на производите од „Димче Еребица“ во Југославија се реализирала по најдобар план. Најдобра продажба била остварена во Македонија, Србија и Космет, каде што претпријатието имало свои продавници. Поради малиот производствен капацитет не можеле да бидат опфатени и другите републики од СФРЈ.

Loading...

Меѓутоа, колективот успеал своите производи да ги пласира на пазарите во Западна Германија, Холандија и Австрија. Во овие земји најмногу се извезувале спални, кујни и ситен мебел.

Голема тешкотија колективот имал при снабдување со суровини кои во Македонија ги немало во доволни количини и кои не можеле да бидат увезени.

Во настојувањето да се модернизира производството постојано биле набавувани нови и современи машини.

Проект на ЈОУ Библиотека „Тане Георгиевски“ за дигитализација на „Наш весник“
Извор: „Наш весник“ број 80 (понеделник, 15. февруари 1965. година)


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments