Привршуваат три години Ла Ниња, Ел Нињо забрзано засилува. Што значи тоа за времето?

Сподели со своите пријатели

Метеоролозите најавуваат враќање на Ел Нињо во наредните месеци, што ќе значи топло и суво време низ Азија и Австралија и повеќе врнежи на југот на САД и јужноамериканскиот континент.

Loading...

Severe Weather објави детална анализа за тоа како настанува Ел Нињо, но и што точно е Ла Ниња, уште една појава која се јавува и влијае на времето.

Во таа анализа тие објаснуваат како океанските аномалии влијаат и на времето и на атмосферата и посочуваат дека Ел Нињо веќе зајакнува и се очекува негово поголемо влијание во наредните сезони, пренесува N1.

Кога океанот ќе се сретне со атмосферата…

Ел Нињо е фаза на ENSO, што значи „Јужна осцилација на Ел Нињо“.

Овој регион на екваторијалниот Тихи Океан редовно преминува помеѓу топла и студена фаза.

Обично има фазна промена приближно на секои 1-3 години.

Студената или топлата фаза обично се развива од крајот на летото до почетокот на есента и трае до пролетта, но во некои случаи може да трае и до три години.

Последната таква фаза беше студената Ла Ниња која траеше три години.

Loading...

Што точно е Ла Ниња?

Студената фаза на ENSO се нарекува Ла Ниња, а топлата фаза се нарекува Ел Нињо.

Овие фази се разликуваат по тоа какви температури на океаните предизвикуваат, но и какви временски обрасци создаваат.

За време на Ла Ниња, врнежите и активноста на грмотевици обично се намалуваат над централниот екваторијален Пацифик и стануваат ограничени на Индонезија и западниот Пацифик.

Областа на ниски врнежи добро се совпаѓа со областа на ненормално ниски температури на површината на океаните.

Оваа севкупна шема на врнежи покрива речиси половина од светот и е одговорна за многу од глобалните временски ефекти предизвикани од Ла Нина.

За време на фазата Ел Нино, притисокот над тропскиот Пацифик опаѓа и повеќе врнежи и бури се случуваат во овој регион.

Но, за време на Ла Нина, притисокот над екваторијалниот Пацифик се зголемува, создавајќи стабилни услови и помалку бури. Со текот на времето, ова почнува да влијае на сезонското време на двете хемисфери.

Како што понатаму пишува во анализата објавена од Severe Weather, Ел Нињо ќе биде доминантна фаза најмалку во следните 10 месеци.

Loading...

Зголемувањето на воздухот во источниот дел на Пацификот предизвикува повеќе бури и врнежи и го намалува притисокот над тој регион.

Во исто време, воздухот се спушта во западниот Пацифик, предизвикувајќи стабилно време и услови со висок притисок во тој регион.

На овој начин, ENSO силно влијае на тропските врнежи и притисок, а со тоа и на времето на глобално ниво.

Ветрови и океани

Но, како се случува толку брза промена помеѓу студената и топлата фаза?

Наједноставниот одговор е дека тоа се случува поради сложената врска помеѓу притисокот, ветровите и океанските струи.

Објаснувајќи ја оваа врска во детали, Severe Weather наведува дека Ел Нињо влијае на температурите на океаните, при што површината на океанот се лади побавно за време на Ел Нињо, па дури и почнува да се загрева.

Целиот процес можете да го видите во видео анимација ТУКА, која ги прикажува температурните аномалии на океаните од зима до пролет 2023 година.

Студените аномалии на Ла Ниња брзо исчезнаа во текот на зимата, а топлите аномалии се појавуваат во рана пролет.

Loading...

Друг важен аспект е промената на нивото на морето.

„Најновите податоци за нивото на морето од американско-европскиот сателит Сентинел-6 укажуваат на раните знаци на развој на Ел Нињо над екваторијалниот Тихи Океан. Податоците покажуваат бранови на Келвин од 5 до 10 сантиметри високи на површината на океанот и стотици милји широки, кои се движат од од запад кон исток по екваторот“, објасни НАСА.

Анализирајќи ја топлината на океаните, Severe Weather наведува дека студената фаза во 2022 година, која беше поврзана со Ла Ниња, имала големо влијание.

Но, силната промена кон топлите аномалии во март, бидејќи бранот Келвин се шири кон исток низ екваторијалниот Пацифик, доведе до затоплување на океаните.

Токму затоа Американскиот центар за следење на временските промени уште во април предупреди на развојот на Ел Нињо и неговото влијание врз претстојната зимска сезона 2023/2024 година.

Според нивното предупредување, развојот на Ел Нињо се очекува во периодот меѓу мај и јули, а може да трае до зима.

Loading...

Во основа, тоа значи дека сегашните и очекуваните атмосферски услови ќе бидат поволни за развој на значајниот феномен Ел Нињо и неговото влијание врз претстојните временски сезони.

Глобални аномалии

Како што се развива Ел Нињо, тој исто така влијае на глобалното време и океаните, предизвикувајќи океаните да станат потопли од нормалното.

Како што пишува Severe Weather, океаните веќе се на пат кон рекордни температури, а тоа е веќе видливо сега кога Ел Нињо сѐ уште не е ни во полн ек.

Влегуваме во непознати води со таква глобална конфигурација, па овој Ел Нињо би можел да биде нешто што досега не сме го виделе.

Каква е прогнозата?

Очекуваме екстремно висок пораст на температурите, а судејќи според податоците собрани низ историјата, сето тоа сигнализира дека очекуваме исклучително силен феномен Ел Нињо.

Loading...

Невремето и значително постуденото време би можеле да го погодат јужниот дел на САД, а бидејќи се очекува Ел Нињо да има силно влијание врз претстојните зимски сезони, можно е да влијае и на моделите на снежни врнежи.

Во северниот дел на САД обично има помалку снежни врнежи за време на зимите на Ел Нињо, но повеќе врнежи би можеле да влијаат на централните и јужните делови на САД и на истокот.

А што ја чека Европа?

Најголемо влијание се очекува над централна Европа и југозападниот дел.

Помалку врнежи може да има над југоисточна Европа и Скандинавија.

Ел Нињо влијае на временските промени на глобално ниво и овој феномен се чувствува во секој агол на светот.

Loading...