ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН: „Три Сонца“ во Русија (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Над небото во Јамало Ненацки, утринава можеа да се набљудуваат „три Сонца“. Општичката појава на северот на Русија е на сите социјални мрежи.

– Ова е честа појава за овој регион. Тешко ми е да разговарам за него, затоа што кај нас во Селехард (административен центар на автономниот окрук ЈамалоНенацки), на пример, денеска е облачно. Тоа е општичка појава поврзана со честички, кристали, ситен снег и влага кои се наоѓаат во воздухот, рекол Артјом Кошкин од Центарот за хидрометеорологија и мониторинг на животната средина.

Loading...

Според него, ваквите феномени се можни благодарение на низа фактори кои обично зависат од кондензацијата на ситните честички во воздухот. Притоа не секогаш е важна ниската температура, на пример на 13 февруари температурата во регионот не падна под 13 степени, што е релативно топло, рекол тој.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *