Премиерот на Јужна Кореја поднесе оставка поради поразот на изборите

Сподели со своите пријатели

Јужнокорејскиот премиер Хан Дук-Со и сите советници на актуелниот претходник Јун Сук-Јул, освен оние задолжени за безбедносни прашања, денеска поднесоа оставки по тешкиот пораз на владејачката партија на парламентарните избори.

Loading...

Веднаш не беше кажано дали претседателот ги прифатил нивните оставки.

Резултатите од изборите значат дека либералните опозициски сили ќе ја продолжат контролата врз парламентот до крајот на неговиот петгодишен мандат во јуни во 2027 година, што веројатно ќе го ограничи влијанието на претседателот врз домашната политика и ќе ја ослаби неговата контрола над владејачката партија.

Извршната власт во Јужна Кореја е главно концентрирана во личноста на претседателот, но премиерот е втората најважна личност во земјата и, во случај претседателот да биде неспособен, тој ја води земјата.

Во одвоено соопштение за печатот, лидерот на владејачката Партија на народна моќ, Хан Донг-Хун, ја презеде одговорноста за изборниот пораз и рече дека ќе се повлече од функцијата лидер на партијата.