Полска на референдумот го додава прашањето за границата со Белорусија

Сподели со своите пријатели

На референдумот, кој ќе се одржи заедно со парламентарните избори на 15 октомври, првично планиран Полјаците да ја отфрлат обврската за солидарност во Европската унија со земјите кои се најпогодени од илегалната миграција, ќе бидат прашани и дали сакаат да ја отстранат оградата на границата со Белорусија.

Loading...

„Дали поддржувате ликвидација на оградата на границата меѓу Полска и Белорусија“, е четвртото и последно референдумско прашање што го постави министерот за одбрана Мариуш Блашчак.

Блашчак ја обвини опозицијата и имињата на нејзиниот лидер, поранешниот долгогодишен премиер на Полска, подоцна претседател на Европскиот совет Доналд Туск, дека тој и неговиот тим имаат намера да ја тргнат таа ограда доколку дојдат на власт наесен и да ја отворат вратата за десетици илјади бегалци од Азија и Африка кои доаѓаат по источната рута.

„Полска може да биде следната цел на Путин и нашата безбедност е во реална опасност. Затоа ние постојано ја зајакнуваме полската армија и постојано ја подигаме браната на границата со Белорусија. Доналд Туск и неговиот тим постојано ликвидираа воени единици на истокот на Полска, а потоа не критикуваа дека подигнавме ограда и побараа нејзино уривање“, рече Блашчак на социјалните мрежи.

Референдумот, кој нема никакво значење за одлучување во ЕУ, но треба да ги врзе рацете на секоја наредна влада, првично беше планиран да биде само за механизмот на задолжителна солидарност при преместувањето на бегалците на нови локации, бидејќи според новиот предлог за реформа за азил, земјата-членка мора да им помогне.

Тоа мора да го направи со прифаќање помал број бегалци, во случајот со Полска од 38 милиони жители тоа е 1.900 или со испраќање засилување за полицијата и граничарите или со плаќање за одбиениот бегалец.

Сепак, премиерот Матеуш Моравјецки во неделата рече дека третото прашање на референдумот е „дали поддржувате илјадници илегални мигранти од Блискиот Исток и Африка во согласност со механизмот за принудно преселување наметнат од европската бирократија“.

Како и на претходните прашања, Моравјецки го обвини Туск дека е најголемата опасност за Полска и Полјаците, а претходно изјави дека задолжителната солидарност во политиката на азил од Западна Европа ќе донесе силување, убиства, демолирани улици, станбени квартови на страв за неговата земја.

Loading...

Полска, како и Чешка и другите земји кои прифатија украински бегалци од војната по рускиот напад, беше изземена од обврската за солидарност од страна на Европската комисија, бидејќи и тие се членки погодени од миграцијата.

Граѓаните на референдумот ќе одлучат и дали сакаат да ги продадат полските стратешки компании, а властите предупредуваат дека наводно Германците сакаат да ги доведат Туск и опозицијата на власт за евтино да ги купат клучните полски компании, како и дали се во корист за зголемување на старосната граница за заминување во пензија од сегашните 60 за жени и 65 за мажи.

Уште по објавувањето на првото референдумско прашање, опозицијата и независните медиуми ја обвинија полската владејачка партија и нејзиниот лидер, вицепремиерот Јарослав Качински, дека го објавиле референдумот како клучен елемент на предизборната кампања на страв и омраза кон опозицијата, и за парите на даночните обврзници.

Политичките партии во Полска имаат ограничен износ на пари што можат да ги потрошат во кампањата, а референдумот во комбинација со изборите и официјалната кампања, пред се на премиерот Моравјецки и министерот за одбрана Блашчак, значи дека добар дел од Правата и Кампањата на Правда, наместо партискиот буџет, би ја платиле самите Полјаци.