Недостатокот на секс влијае негативно врз женското тело

Сподели со своите пријатели

Индепендент состави листа на последици од апстиненција од секс врз женското здравје.

1. Тага

Loading...

Недостатокот на секс значи и помал физички контакт, што кај многу луѓе може да доведе до чувство на тага и осаменост.

– За време на сексот, обично доаѓа до контакт на кожа со кожа, а тоа е основен начин на утеха кај луѓето (мајка и бебе). Сексот пружа многу контакт на кожата, односно галење и допири и така помага при регулација на расположението. Исто така, за време на сексот се ослободува хормон на среќа, рекла сексуалната терапевтка Сари Купер.

2. Слабеење на ѕидовите на вагиналниот канал

Поради недоволен секс ќе се стеснат ѕидовите на вагината, што доведува до болка при односот.

3. Намалување на влажноста на вагината

Недостатокот на секс може да предизвика хронична исушеност на вагината, односно проблеми при влажнењето.

4. Менструални болки

Редовниот секс ги намалува менструалните болки кај жените, а недостатокот на секс значи и соочување со болни менструации.

Loading...

5. Се зголемува нивото на стрес

Недостатокот на секс може да го зголеми нивото на стрес, особено кога нагло ќе прекинете со односите.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *