Научниците открија дека планетата Уран не е онаква каква што ја замислувавме

Сподели со своите пријатели

Научниците дошле до запрепастувачки податоци длабоко во планетата Уран, откривајќи дека сината планета на Сончевиот систем е многу погасна отколку што претходно се веруваше.

Loading...

Додека претходните студии покажаа присуство на првенствено хелиум и водород со трага од метан, една неодамнешна студија покажа дека Уран содржи значително количество метан во уникатна форма.

Научниците од израелскиот институт за технологија и Универзитетот во Калифорнија, Санта Круз, откриваат дека метанот во Уран не е во својата вообичаена гасовита состојба, туку е замрзнат или „кашав“ и концентриран во јадрото на планетата, пишува Дејли мејл.

Спротивно на претходните претпоставки дека Уран е составен исклучиво од мраз, а приближно 10 проценти од неговиот состав е метан.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сакате совршена врска? Pрестанете да ги правите овие работи!

Студијата, која допрва треба да биде подложена на ревизија, ја доведува во прашање класификацијата на Уран како „леден џин“ и сугерира дека изобилството метан можеби имало клучна улога во формирањето на планетата.

И покрај неговата важност, многу за Уран останува мистерија поради неговата оддалеченост од Земјата, која варира помеѓу 3,2 и 4,64 милијарди километри, со оглед на движењето на планетата во Сончевиот систем.

Бидејќи Војаџер 2 не го посетил до 1980-тите, научниците претходно верувале дека Уран е целосно замрзнат.

За да добијат подлабок увид, научниците сега развија голем број модели на внатрешноста на Уран, откривајќи дека оние со повисоки нивоа на метан, хелиум и водород попрецизно ја претставуваат масата и радиусот на планетата.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што се кучињата можат да дознаат со душкањето?

Во иднина, тие имаат намера да откријат зошто Уран го задржува својот леден состав и покрај значителните резерви на гас.

Овие откритија не само што го подобруваат нашето разбирање за Уран, туку нудат и увид во соседните гиганти како Нептун, помагајќи да се дешифрира нивното формирање и елементарен состав.