Сакате да направите пијалок што ќе го прочисти телото, ќе го смири воспалението и ќе дејствува антибактериско, ви предлагаме рецепт за „Виолетовиот рај“.
Скромниот коренест зеленчук содржи еден од најбогатите извори на алкални минерали во градината. Ако користите органски зеленчук, не треба да ги лупите, особено ако се млади и меки.
Анасон го прочистува организмот и содржи различни антиоксиданти кои ги штитат клетките на телото од оштетување и имаат антиинфламаторни ефекти. Тој е одличен извор на витамин Ц и фолна киселина.
Прекрасниот вкус што ни го дава анасон, оди добро со слаткото црно или црвено грозје. Црвената зелка е антибактериска и му дава на пијалокот кралска виолетова боја.
Состојки за „виолетова рај“:
1/4 мала црвена зелка
1 мал анасон
200 гр црно или црвено грозје
1 лимон за сервирање
Подготовка:
1. Исечете го белиот корен во црвената зелка, а потоа исечете ја на поголеми парчиња. Ставете ги во соковникот.
2. Исечете го анасонот во четвртини, додајте го во сокот од зелка, а потоа додадете го грозјето.
3. На крај истурете го сокот од лимон по вкус. Добро измешајте и истурете во чаша.
Совет плус: Доколку сакате да користите сезонско овошје наместо грозје во текот на зимата, можете да го замените со 200 грама јаболка во сок од „виолетовата рај“.