Најдобар начин да ја подобрите работата на срцето – набавете куче


Добро е за вашето срце да имате куче – ве поттикнува да поминете време надвор во движење, велат научниците.

Научниците кои го анализирале здравјето на стотици сопственици на миленичиња, повеќето кучиња, откриле дека овие луѓе се повеќе физички активни.

Loading...

Сопствениците на кучиња се исто така повеќе свесни за исхраната и помалку склони кон дијабетес, според студијата спроведена во Чешката Република.

Физичката активност и здравата исхрана се клучни за кардиоваскуларното здравје, додека дијабетесот е еден од ризичните фактори за срцеви заболувања.

Студијата е спроведена на Универзитетската клиника во Брно и учествуваа повеќе од 2.000 луѓе на возраст меѓу 24 и 65 години кои немаат историја на срцеви заболувања.

Тие извршиле анализи на срцето, измерен индекс на телесна маса, мониторирана диета, физичка активност, статус на пушење, крвен притисок, нивоа на гликоза и холестерол.

Кога ги завршиле сите овие прегледи, тие го споредиче здравјето на луѓето кои имаат домашни миленици со оние што немаат. Со оценка на кардиоваскуларното здравје на учесниците во студијата од нула до 14, научниците откриле дека сопствениците на животни имаат просечен рејтинг од 10, додека оние кои немале миленичиња имаат оценка од девет. Исто така, сопствениците на кучиња во просек поминале 0,3 подобро од другите животни.

„Општо, луѓето кои имаат куче се повеќе физички активни, јадат поздраво и имаат идеално ниво на шеќер во крвта“, вели авторот на студијата, д-р Андреа Могери.

Вкупно 61,8 проценти од сопствениците на кучиња имаат „идеална“ количина физичка активност неделно, споредено со 47,7 проценти од луѓето кои не се домашни миленици. Околу 16 проценти од луѓето кои немаат куче се хранат нездраво, споредено со 9,4 проценти од сопствениците на овие крзнени миленици.

Покрај тоа, оние кои немаат миленик имаат поголема веројатност да имаат висок холестерол, а научниците откриле дека сопствениците на кучиња обично имаат подобро кардиоваскуларно здравје, помала телесна тежина и индекс на телесна маса.

Loading...

Д-р Могери на крајот сугерира дека луѓето можат да посвојат или да купат куче, со што потенцијално го подобруваат здравјето на кардиоваскуларните органи.

Некои претходни студии исто така покажаа дека поседување куче има добар ефект врз менталното здравје.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *