Мозочните функции кај мажите се намалуваат од пушењето

Сподели со своите пријатели

Мажите што пушат страдаат од побрзо намалување на мозочните функции со зголемувањето на возраста. Кај 50 годишен пушач се набљудува умствено намалување на функциите како кај 60 годишен маж кој никогаш не пушел, објаснуваат авторите на овој експеримент од Универзитетот во Лондон.

Во експериментот учествувале околу 5000 мажи и 2000 жени на средна возраст кај кои специјалистите откриле врска помеѓу пушењето и намалувањето на мозочните функции но само кај мажите, не и кај жените.

Експериментот е дополнет од низа претходни истражувања кои подеднакво тврдат дека пушењето штети повеќе на мажите. Ова не значи дека жените треба да пушат, зошто ако не штети на нивниот мозок, секако ќе наштети на нивните бели дробови нели?

Но сепак мажите се позагрозени! Што ни преостанува друго освен да им препорачаме да престанат да пушат!


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.