Минувате премногу време на телефонот? Овие апликации го решаваат тој проблем!

Сподели со своите пријатели

Дали трошите премногу време гледајќи во вашиот телефон? Тие минути поминати низ прегледувања на вашите социјални мрежи и постигнувајќи нови рекорди во игрите, лесно се акумулираат, а пред да го сфатите тоа, ќе изгубите часови и часови неделно што скоро со сигурност можете да ги потрошите попродуктивно.

Loading...

Поради ова, Гизмодо предлага неколку апликации кои можат да ви помогнат да постигнете рамнотежа.

Flipd

Flipd за Android и iOS го блокира она што може да ви го одвлекува вниманието, така што ќе можете да заклучите апликации што не сакате да ги користите некое време, да ја следите вашата продуктивност и да се фокусирате и да се натпреварувате со пријателите и семејството во тоа кој е најдобар во избегнувањето дистракции.

Со текот на времето, ќе видите преку статистиката колку сте заштедиле и колку дена успеавте да ги одржувате своите добри навики.

Forest

Ако ви треба поголема мотивација да го оставите вашиот телефон, може да ви помогне да растете дигитален шум? Тоа е она што го добивате со Forest за Android и iOS – кога ќе го спуштите вашиот телефон, дрвјата почнуваат да растат и ако можете да одолеете на искушението да го повратете уредот пред да ви треба, ќе бидете наградени со шума која одава почит на вашата заложба.

Space

Loading...

Space за Android и iOS го надминува едноставно исклучувањето на апликациите и донесувањето поприлагодено искуство. Може да ви даде совети за промена на навиките на паметни телефони (врз основа на вистинско истражување) и да се обидете да откриете зошто трошите премногу време на вашиот телефон. Дали е досада? Дали сте премногу зафатени? Нешто друго?

Покрај овие карактеристики, постојат и вообичаени алатки за заклучување на телефонот за одредени периоди и следење на целокупниот напредок. Апликацијата исто така обезбедува режим на фокусирање што всушност блокира известувања од други апликации.

Freedom

За посеопфатна услуга за блокирање на дистракции што работи во сите ваши уреди, разгледајте ја апликацијата Freedom. Недостаток е што се плаќа откако ќе истече бесплатната пробна верзија, но сето тоа може да биде вредно за тоа ако се земе предвид колку уреди поддржува и колку детална контрола ви дава.

Freedom ви овозможува да поставите ограничувања на специфични апликации, па дури и на специфични веб-страници на кои не сакате да поминувате многу време со (или воопшто).

Имате можност да закажете времиња кога треба рачно да ја зголемите продуктивноста или да започнете сесии. Ако не сакате да изберете индивидуални апликации, можете да користите една од претходно поставените списоци.

Moment

Очигледниот изглед и лесниот пристап на Moment се наменети да ве охрабрат кон мантрата „помалку телефон, повеќе живот“. Апликацијата не претерува со „дигиталниот детокс“, туку наместо тоа, нежно ве води кон подобри навики.

Loading...

Процесот започнува со тоа што ќе бидете свесни колку време трошите на вашиот паметен телефон и мобилни апликации кои „цицаат“ најголем дел од вашето внимание.

Апликацијата исто така ве охрабрува да ја слушате песната до крај, да создадете простор без да го нарушите вашиот дом, да поминете еден час читајќи книга и така натаму.

Ако барате комбинација помеѓу блокирач на дистракција и тренер за живот, апликацијата Moment може да го има она што ви треба.

Digital Wellbeing

Исто така, вреди да се споменат и стандардните опции што сега се вградени во Android и iOS.

На Андроид, постои „Digital Wellbeing“ која опфаќа сè, од ограничување на колку минути можете да ги отворите Snapchat и Instagram дневно до одредување на колку известувања добивате од секоја од вашите апликации.

Ако сакате, можете да поставите дневни ограничувања за одделни апликации, а исто така и неодамна воведен режим на фокусирање што блокира само известувања од избрани апликации кога имате нешто поважно.

Функцијата Wind Down е дизајнирана да ве подготви за кревет. Во некое време, ќе го затемни вашиот телефон на екранот, ќе ја вклучи функцијата за ноќно светло и ќе го ставите телефонот во режим без дистракции.

Loading...

Screen Time

„Епл“ го претстави Screen Time за iOS, слично на апликацијата „Digital Wellbeing“.

Отворете ја алатката и можете да започнете да ги анализирате навиките на вашиот паметен телефон – колку време трошите на вашиот iPhone, колку пати ќе го подигнете во денот и кои апликации испраќаат најмногу известувања.

Потоа можете да одите напред и да поставите временски ограничувања за апликациите што сакате да ги ограничите.

Како и со Android, постои алатка за подготвување заво кревет – се вика Downtime и може да се користи за деактивирање на одредени апликации што знаете дека не треба да ги користите доцна во ноќта.


Leave a Reply