Мажите се поголеми озборувачи од жените, а еве и зошто!

Сподели со своите пријатели

Современите мажи не знаат како да чуваат тајна, велат научниците од Колумбиската бизнис школа, чие истражување покажало дека чувањето доверливи информации за испитаниците е исто толку тешко како и физикализирањето бидејќи на сличен начин им ја троши енергијата.

Loading...

Повеќе од половина од мажите кои учествувале во истражувањето признале дека не успеале да ја сочуваат тајната дури и неколку минути откако им била доверена. За разлика од нив, жените ги чуваат информациите најмалку три и пол часа пред да одлучат да ги споделат со своите пријатели.

 

 

Студијата спроведена од компанијата „Fift Estate“ покажа дека просечниот маж успева да чува доверливи информации околу два часа и 47 минути, речиси 40 минути пократко од просечната жена.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Над половина од милијардерите купиле „бункер за крајот на светот“ (ВИДЕО)

Истражувачите тврдат дека чувањето тајни може да биде толкаво оптоварување што колку почесто некој размислува за тоа, толку повеќе се исцрпува и интелектуално исцрпува, ја губи мотивацијата за работа и паѓа во депресија.

– Прекумерното размислување за тајната поврзана со работата може да биде многу демотивирачки, вели Мајкл Слепиан, асистент во CBS и коавтор на студијата.

Loading...

Затоа советува тајната да се сподели со личност од доверба, а на оние кои ја немаат им сугерира едноставно да ја запишат.

– Во сите овие случаи, личноста ќе почувствува психичко и физичко олеснување – рече Слепијан.