Маслиново масло спречува срцеви заболувања

Сподели со своите пријатели

Екстра вирџин маслоновото масло е извор на здравје и убавина. Грција троши повеќе маслиново масло од која било друга земја (околу 26 литри по глава на жител годишно), а познато е дека медитеранската кујна носи помал ризик од малигни, срцеви заболувања, или појава на Паркинсовата или Алцхајмеровата болест.

Точката на загревање на екстравирџин маслото е на речиси 400 степени целзиусови, додека на пример, маслото од реп почнува да се разложува на 200 степени. Точката на загревање на маслото произведува отрвоен дим и штетни слободни радикали.

Ако имате рецепт кој бара употреба на масло или путер, можете едноставно да го замените со маслиново масло. Наместо наведената количина путер, на пример, употребете ¾ маслиново уље и ќе ја намалите калоричната вредност, заситените масти и лошиот холестерол


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.