Малезија има нов крал

Сподели со своите пријатели

Султанот Ибрахим од јужната држава Џохор беше крунисан за нов крал на Малезија во средата, положувајќи заклетва на церемонија во Националната палата во Куала Лумпур.

Loading...

Монархијата има главно церемонијална улога во Малезија, но нејзиното влијание се зголеми во последниве години, што го натера кралот да користи ретко користени дискрециони овластувања за да ја смири политичката нестабилност.

Според единствениот систем на монархијата, поглаварите на деветте малезиски кралски семејства го заменуваат кралот на секои пет години.

Султанот Ибрахим (65) го наследува Ал-Султанот Абдула Султан Ахмад Шах, кој се враќа на чело на неговата родна држава Паханг по завршувањето на неговиот петгодишен мандат како крал.

Додека монархијата генерално се смета за над политиката, султанот Ибрахим е познат по неговата искреност и извонредна личност, честопати мешајќи се во политичките работи на земјата.

Исто така познат по својата голема колекција на луксузни автомобили и мотоцикли, Султан Ибрахим има широки деловни интереси од недвижен имот до рударство, вклучително и удел во Форест Сити – проект за мелиорација и развој на Јохор поддржан од Кина во вредност од 100 милијарди долари.