Македонски војници ќе одат на мисии во Ирак, БиХ, Косово, Летонија и Либан

Сподели со своите пријатели

Македонски војници ќе учествуваат на повеќе меѓународни мисии во Босна и Херцеговина, Косово, Летонија и Либан, одлучи денеска Владата.

Loading...

– На денешната владина седница, на предлог на Министерството за одбрана се донесени повеќе одлуки за испраќање на припадници на Армијата на Република Северна Македонија, меѓу коишто за учество во:

– НАТО мисијата „NATO Mission Iraq – NMI“ во Ирак;

– за учество во меѓународната операција на Европската Унија „АЛТЕА“, во Босна и Херцеговина

– за испраќање припадници на Армијата на Република Северна Македонија за учество во НАТО операцијата „КФОР“, во Република Косово

– за испраќање припадници на Армијата на Република Северна Македонија за учество во НАТО мисијата „Зајакнато истурено присуство“ (enhanced Forward Presence – eFP ), во Република Летонија

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Османи на министерскиот состанок на Глобалната коалиција за борба против ИСИС

– за учество во меѓународната операција на ООН, „УНИФИЛ“, во Република Либан.

Никола Ивановски / фото: архива

Loading...