Мајкрософт се приклучува на одборот на директори на OpenAI

Сподели со своите пријатели

Откако Сем Алтман се врати како извршен директор на OpenAI, компанијата објави – во пресрет на првата годишнина од ChatGPT – дека сега ќе го вклучи Мајкрософт како набљудувач без право на глас во својот одбор.

Loading...

Останува прашањето зошто најголемиот инвеститор на компанијата воопшто не бил во нејзиниот одбор, но се чини дека тоа е донекаде решено, барем засега.

На Алтман му се придружува ко-основачот Грег Брокман, кој продолжува да ја извршува својата улога како претседател, додека Мира Мурати, која многу кратко беше привремен извршен директор за време на драмата, ќе се врати на нејзината улога како CTO.

Соопштението, исто така, го потврдува новиот одбор составен од поранешниот извршен директор на Salesforce, Брет Тејлор (претседател), поранешниот секретар за финансии на Клинтон, Лери Самерс и оригиналниот член Адам Д’Анџело, кој исто така е ко-основач и извршен директор на Quora.

Претходно се шпекулираше дека заминувањето на Алтман е делумно под влијание на очигледниот конфликт на интереси на Д’Анџело, бидејќи OpenAI развиваше потенцијален конкурент на услугата Poe на Quora – последната нуди OpenAI ChatGPT и GPT-4, заедно со неколку други модели на вештачка интелигенција за генерирање текст.

Присуството на Д’Анџело на новата табла на OpenAI беше изненадување, а Алтман отиде до X за да му се обрати на слонот во собата.

„Quora е голем клиент на OpenAI и сметавме дека е корисно да имаме претставник на клиентите во нашиот одбор.Извршниот директор додаде дека Д’Анџело отсекогаш бил многу јасен за потенцијалниот конфликт и правел се што требаше да направи, вклучително и понуда за напуштање на одборот, доколку е потребно“.

За тоа зошто првобитниот одбор сакаше Алтман да го напушти, тој рече „јасно е дека имало вистински недоразбирања меѓу мене и членовите на одборот“.

Loading...

Во истата официјална изјава, новиот претседател на OpenAI, Тејлор, увери дека компанијата ќе ја „подобри структурата на управување“ и ќе состави „независен одбор одбор кој ќе го надгледува прегледот на неодамнешните настани“, заради стабилноста на организацијата.