Лувр го ограничува бројот на посетители

Сподели со своите пријатели

Да се ​​погледне барем накратко Мона Лиза во парискиот Лувр обично не е лесна задача.

Loading...

Постои голема веројатност да ја видите имагинарната дива под непробојното стакло низ куп раце и мобилни телефони во воздухот.

Сепак, се чини дека таквите сцени би можеле да бидат барем малку поинакви во иднина бидејќи, според NY Times, управата на музејот одлучила да го ограничи бројот на дневни посети на музејот за една третина, односно на 30 илјади луѓе.

За време на најпрометните денови пред пандемијата на коронавирус, музејот привлекуваше 45 илјади посетители дневно.

Во 2019 година, Лувр привлече околу 10 милиони туристи, што го прави еден од најпопуларните музеи во светот, а таквиот голем број значеше дека посетата на оваа локација е сè освен мирна и спокојна.

Затоа неодамна беше назначена директорка на музејот „оренс де Карс, која дошла на идеја да го ограничи бројот на посетители.

Уште пред пандемијата, тие внимателно ја следеа гужвата во музејот бидејќи многу галерии беа преплавени со туристички групи. Целта беше да се подобри искуството на посетителите.

Сега директорката рече дека би сакала посетата на Лувр да биде момент на задоволство, особено за луѓето кои се таму за прв пат, односно за 60 отсто од нивните посетители.

Loading...

Се е виновна Мона Лиза

Во секој случај, додека музеите ширум светот се борат да ги вратат посетителите, упатените во музејот велат дека одлуката на Лувр да ги држи подалеку најверојатно била под влијание на Мона Лиза.

Џејмс Гардерн, кој напиша книга за познатиот музеј, објасни дека посетата на Лувр поради Мона Лиза станала неподнослива.

Според него, решавањето на овој проблем е национален императив бидејќи музејот Лувр е централен дел на францускиот културен идентитет.

Тој смета дека ограничувањето на бројот на посетители ќе го подобри искуството од посетата на музејот.

Се разбира, експертите ги споменаа и лошите страни на ограничувањето на бројот на посетители.