Лондон воведува бустер доза на вакцина против детска парализа

Сподели со своите пријатели

Откако вирусот беше откриен во примероците од канализацијата во Лондон, на сите деца на возраст од една до девет години што живеат во областа ќе им биде понудена вакцина против детска парализа.

Loading...

Итната кампања за имунизација треба да обезбеди речиси милион деца да ја примат вакцината, вклучително и оние кои веќе биле вакцинирани.

Општите лекари во следниот месец ќе контактираат со родителите и старателите на децата кои живеат во тој град.

Во Велика Британија до неодамна детската парализа се сметаше за „болест на минатото“.

Болеста беше честа појава во Европа во 1950-тите, но по програмите за вакцинација главно беше успешно искоренета.

Велика Британија го имаше последниот случај на полио во 2003 година.

Мутирал вирусот?

Меѓутоа, работата сега стана посложена бидејќи се откриени примероци поврзани со вакцината против детска парализа што се користи во други земји.

Имено, во делови од светот каде болеста не е искоренета, се користи орална вакцина против болеста, која е безбедна, но содржи жив вирус.

Loading...

И голем број примероци од пречистителната станица за отпадни води Бектон во Њухам, источен Лондон, беа позитивни на вирусот полио (VDPV) добиен од вакцината помеѓу февруари и мај, пишува Би-Би-Си.

VDPV е ослабен вид на вирусот кој е составен дел на оралната вакцина против детска парализа (OPV) и со текот на времето може да се промени и да почне да се однесува како природното.

Ова значи дека може да мутира и да еволуира и потенцијално да предизвика полио да се повтори.

Британската здравствена агенција (UKHSA) соопшти дека повеќето од примероците откриени во Лондон содржеле безбедна форма на вакцина против детска парализа, но дека на некои од нив вирусот мутирал доволно за да стане опасен.

Поради тоа, експертите на Комисијата за вакцинација и имунизација препорачаа итна кампања за вакцинација на децата на возраст од една до девет години.

Во САД, младa возрасна личност добила парализа

Кампањата има двојна цел: сака да го намали ризикот од заразување на вирусот на дете и да го подобри нивото на колективен имунитет за да има помала веројатност да се шири вирусот.

Лекарите на децата ќе им понудат инактивирана вакцина, односно онаа која содржи „мртов“ вирус и од која нема опасност од ширење.

Ова е форма на вакцина против детска парализа што Велика Британија ја користи од 2004 година.

Loading...

Примероците откриени во лондонската канализација се поврзани со оние пронајдени во Ерусалим, Израел и државата Њујорк во САД, каде млад возрасен разви парализа.

„Разбирам дека родителите се загрижени поради откривањето на вирусот на детска парализа во Лондон, но досега на никој не му е дијагностицирана оваа болест и ризикот за пошироката популација е низок“, рече министерот за здравство и социјална заштита Стив Баркли.

Симптоми и дијагноза

„Детската парализа кај малите деца е честа слаба. Симптомите, кои започнуваат 3 до 5 дена по инфекцијата, вклучуваат општа малаксаност, блага треска, главоболка, болки во грлото и повраќање. Детето обично закрепнува за 24 до 72 часа. Позначајната болест е повеќе најверојатно кај постари деца и возрасни“, пишува МСД.

„Симптомите, кои обично се појавуваат 7 до 14 дена по инфекцијата, вклучуваат треска, силна главоболка, вкочанет врат и грб и длабока мускулна болка. Понекогаш има чудни сензации во одредени области на кожата, како што се пецкање или невообичаена чувствителност на болка. Во зависност од тоа во кој дел од мозокот и ‘рбетниот мозок има патолошки промени, болеста може да престане или да напредува до слабост или парализа на некои мускули“, додава тој.

„Најсериозната компликација на детската парализа е парализата. Понекогаш е зафатен делот од мозокот одговорен за дишење, што предизвикува слабост или парализа на респираторните мускули. За време на епидемиите од 1940-тите и 1950-тите, поради оваа компликација, железните бели дробови, гломазна механичка направа која помагала во смрт од детска парализа е ретка денес“, наведува МСД.