Лабораторија Модерна денеска објави дека ќе отвори фабрика за РНК вакцини во Мелбурн и тоа ќе биде нејзината прва фабрика на јужната хемисфера. Фабриката ќе произведува околу 100.000 дози вакцини против корона вирусот, сезонскиот грип и други болести. Вакцината за коронавирус Spikevax на Moderna беше меѓу првите вакцини што ја користеа новата технологија за РНК развиена за време на пандемијата. Ваквите вакцини, кои можат брзо да се развијат, користат молекула која го „учи“ телото да идентификува и да се бори против вирусите, како што е коронавирусот, за разлика од традиционалните вакцини кои содржат мали дози на бактерии или вируси. Изградбата на фабриката Модерна треба да започне оваа година и да заврши во 2024 година. Австралија, домаќин на новата фабрика, забележа зголемување на бројот на случаи на коронавирус во последните месеци. Вирусот стана трета водечка причина за смрт во земјата во 2022 година.

Сподели со своите пријатели

Лабораторија Модерна денеска објави дека ќе отвори фабрика за РНК вакцини во Мелбурн и тоа ќе биде нејзината прва фабрика на јужната хемисфера.

Loading...

Фабриката ќе произведува околу 100.000 дози вакцини против корона вирусот, сезонскиот грип и други болести.

Вакцината за коронавирус Spikevax на Moderna беше меѓу првите вакцини што ја користеа новата технологија за РНК развиена за време на пандемијата.

Ваквите вакцини, кои можат брзо да се развијат, користат молекула која го „учи“ телото да идентификува и да се бори против вирусите, како што е коронавирусот, за разлика од традиционалните вакцини кои содржат мали дози на бактерии или вируси.

Изградбата на фабриката Модерна треба да започне оваа година и да заврши во 2024 година.

Австралија, домаќин на новата фабрика, забележа зголемување на бројот на случаи на коронавирус во последните месеци.

Вирусот стана трета водечка причина за смрт во земјата во 2022 година.