Колкави се шансите најопасниот астероид да удри во планетата во 2029 година?

Сподели со своите пријатели

Астероидот Апофис, откако беше откриен во 2004 година, се смета за најопасниот астероид за нашата планета.

Loading...

Сепак, шансата овој „убиец на градовите“ и „богот на хаосот“, како што се нарекува, всушност да удри во Земјата кога ќе прелета во април 2029 година, е нула проценти, според тимот астрономи предводени од Пол Вигерт, професор на Западниот универзитет во канадскиот град Лондон, во провинцијата Онтарио.

Апофис е астероид кој останал од формирањето на Сончевиот систем пред околу 4,6 милијарди години и е во облик на кикиритка со дијаметар од 340 метри.

Тоа значи дека е доволно голем за да го уништи градот во кој ќе удри, но не и целата планета, поради што се смета за „убиец на градот“, а не за „убиец на планетите“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

Според пресметките, на 13 април 2029 година ќе се приближи до Земјата на 37.400 километри, што е една десетина од растојанието меѓу нашата планета и Месечината, пишува порталот Live Science.

Иако проценетото растојание не е ново, многумина сметаа дека постои опасност астероидот да го промени својот пат доволно за да удри во Земјата.

– Ги пресметавме патеките на сите познати астероиди користејќи детална компјутерска анимација на Сончевиот систем и ја проценивме можноста да се случи таков несакан настан. За среќа, таков судир не се очекува, се вели во соопштението на Вигерт.

– Со оглед на тоа колку Апофис ќе биде блиску до Земјата, постои можен ризик поместувањето на орбитата да го доближи до Земјата. Хипотетички, друг астероид кој ќе удри во него може да доведе до тоа сценарио, што не мотивираше да го проучуваме исто толку неверојатно како што е, рече Бенџамин Хајат, коавтор на студијата и астроном на Универзитетот во Ватерло во Канада.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

– Астероидот Апофис нè фасцинираше од неговото откритие во 2004 година, бидејќи тоа е првата вистинска закана за нашата планета што ја идентификувавме. Дури и сега, кога го знаеме неговиот пат и дека ќе не промаши, астрономите се на готовност. Тоа е астероид што не можеме да престанеме да го гледаме“, рече Вигерт.

Апофис го добил името по староегипетското божество во форма на змија. Тој е бог на хаосот и темнината и секоја вечер се обидува да го уништи богот на сонцето Ра.

Подоцна, во митологијата, тој е убиен од Сет, кој ја презема улогата на богот на ноќта.

Студијата беше прифатена за објавување од Planetary Science Journal, а може да се прочита на порталот arXiv.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој од овие мажи ви е најпривлечен? Психолошки тест кој ќе ви открие огромна тајна! (ВИДЕО)