Која е начитаната книга во Русија?

Сподели со своите пријатели

Романот „1984“ на Џорџ Орвел, футуристичко дело за тоталитарните владетели кои им „перат мозоци“ на граѓаните за да ја обезбедат нивната поддршка за бесмислени војни, е на врвот на најпродаваните книги во Русија, објави Ројтерс, повикувајќи се на податоци од руските книжарници, цитирани од московскиот ТАСС.

Loading...

Најпопуларното футуристичко дело годинава беше симнато од платформата на руската онлајн книжарница LitRes, втора најпопуларна во сите категории.

Романот на британскиот писател беше објавен во 1949 година, веднаш по падот на нацизмот во Европа, почетокот на Студената војна и раѓањето на советскиот комунистички блок предводен од Сталин, а книгата беше забранета во Советскиот Сојуз до 1988 година, Британците потсетува агенцијата.

Сталиновата диктатура како модел

Орвел еднаш рече дека токму диктатурата на Сталин му послужила како модел за култот на личноста на Големиот брат, чија „полиција на мислите“ ги принудувала граѓаните на „изопачено размислување“ според кое „војната е мир, а слободата е ропство“.

Ројтерс наведува дека „некои гледаат современи одгласи во владеењето на рускиот претседател Владимир Путин, кој ја искорени политичката опозиција и критичките медиуми од јавната сфера за време на неговите две децении на власт, како и рехабилитација на сеќавањето на Сталин“.

Инвазијата на Путин на Украина во февруари доведе до нови закони со кои се смета дека е кривично дело објавувањето на какви било информации за војната што се во спротивност со официјалните изјави, според Ројтерс, истакнувајќи дека Кремљ го избегнува самиот збор „војна“ и наместо тоа ја користи кованицата на Путин „специјална војска“. операција“.