Кирибати и Самоа влегоа во 2023 година

Сподели со своите пријатели

Жителите на пацифичките острови Кирибати и Самоа први ја дочекаа Новата година, во 11 часот по средноевропско време.

Loading...

Новата година во Кирибати се слави два дена на 31 декември и 1 јануари.

Рестораните и клубовите се отворени во текот на ноќта, а во пресрет на забавата вообичаено е луѓето да се среќаваат во традиционалните куќи „манеаба“. На полноќ луѓето обично излегуваат на улица и наздравуваат.

Новата година не стигнува во сите делови на планетата во ист момент, односно поминува цел ден, додека жителите на целата земјина топка не го сменат календарот.

Први ја прославуваат новата година жителите на Кирибари, а потоа на Самоа и Тонга, кои се наоѓаат во централниот дел на Тихиот Океан.

Еден час подоцна, жителите на Нов Зеланд влегуваат во Новата година, потоа делови од Русија и Австралија, како и од Јапонија, Северна и Јужна Кореја.

Потоа со нетрпение го очекуваат нивното пристигнување во Кина и другите земји од азискиот континент, а потоа Европејците и Африканците.

Американците последни ја дочекаа Новата година, а таа најдоцна стигнува до Ниуе и до островите Мидвеј.

Loading...