Како ОН избраа бебе кое е осум милијардитиот жител на Земјата?

Сподели со своите пријатели

Денес, според проценките на ОН, светот доби осум милијарди луѓе, а едно бебе родено во Манила стана симбол на тој факт.

Loading...

Како што пренесуваат локалните медиуми, Винис Мабансаг, која е родена во Др. Меморијалната болница Хозе Фабела во Тондо на 15 ноември, е избрана за осмо милијардити човек во светот.

Секогаш кога ќе се означи кружен број од светската популација, многу лаици се прашуваат – како ОН знаат кое е тоа бебе?

Тоа е прашање на проценка на ОН

Секако дека не знаат!

ОН проценуваат дека секој ден во светот се раѓаат околу 385.000 бебиња, односно секоја секунда се раѓаат 4,3 бебиња.

Затоа, невозможно е прецизно да се одреди кога е роден осум милијардитиот човек на планетата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Европската технолошка индустрија загубила 400 милијарди долари во вредност

Врз основа на податоците, ОН прават проценки за датумот кога треба да се случи кругот.

Долго време се предвидуваше дека осум милијардитиот човек на планетата ќе се роди на 15 ноември 2022 година.

Loading...

ОН денеска го прогласија за Ден на осум милијарди, односно ден кога светската популација достигна бројка од осум милијарди.

Винис Мабансаг беше избрана денес за тоа осум милијардито бебе.

Станува збор за политика и симболика

Демографот Стјепан Штерц за Индекс вели дека се работи за политика и дека ОН ја избираат земјата во која ќе се роди бебето, што претставува голем круг.

„ООН однапред одлучуваат во која земја ќе се роди тоа бебе. Потоа таа земја одлучува во кој град и болница ќе биде. Значи, тоа е прашање на политика“, вели Штерц.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Руската амбасада во Берлин негира поврзаност со уапсените екстремисти

Тој додава дека ОН ќе го оценат и ќе одлучуваат врз основа на моменталните глобални околности.

Штерц додава дека станува збор за симболика и потези на ОН да се прикажат во одредено светло.

Тој исто така нагласува дека веднаш по раѓањето бебето го посетува генералниот секретар на ОН.

Момче или девојче?

Матеј Гашпар, пет милијардитиот жител на планетата, е роден во Загреб.

Loading...

Беше однапред одредено дека пет милијардитиот човек ќе се роди на 11 јули 1987 година.

Бидејќи Универзијадата во тоа време се одржуваше во Загреб, беше одлучено бебето да се роди во Загреб.

Можеби не е случајно што петте милијарди и шест милијардити жители на земјата (Матеј Гашпар и Аднан Мевиќ) беа момчиња и беа единствените бебиња избрани да ја одбележат таа бројка.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ворнок победи во Џорџија, демократите го потврдија мнозинството во Сенатот

Долго време имаше шпекулации дека ОН сакале момчиња за пет милијардито и шест милијардитото бебе на земјата, особено кога се избираше шест милијардитото бебе во Босна и Херцеговина разурната од војна.

Кога во 2011 година беше предвидено дека ќе се роди седум милијардитиот човек, ОН избраа неколку бебиња и сите беа девојчиња.

Одбележувањето на раѓањето на една од нив, Индијката Наргис Кумар, е симболична за борбата против абортусот и фетицидот на женските деца во таа земја.

Затоа, не постои строго дефинирано правило (како часот на раѓање) кое точно ќе определи кое бебе родено тој ден во таа болница ќе ја означи големата бројка.

Тим од ОН едноставно доаѓа во однапред избрана болница и избира бебе.

Loading...