Како настанал Денот на вљубените и зошто го поврзуваат со Свети Валентин?

Сподели со своите пријатели

Денот на вљубените е најромантичниот празник во светот. Во повеќето земји се слави на 14 февруари, а на тој ден луѓето во различни земји слават љубов повеќе од петнаесет века

Денот на вљубените постои повеќе од 1.500 години, но според некои пагански традиции, „љубовните“ празници биле популарни и во раните периоди.

Loading...

Во Антички Рим, празникот на изобилството се славел на 15 февруари. Го викале Луперкалија. Девојките би пишувале љубовни писма што биле ставани во огромна урна. Мажите потоа случајно ги ваделе писмата и почнувале да се дружат со девојките што ги пишувале.

Старите Грци го нарекле овој празник Панургија. Тие играле забавни ритуални игри во чест на богот Пан – заштитник на стадата, шумите, нивите и нивната плодност.

Според античкиот мит, Пан бил весел човек, кој обожавал да поминува време во шумата свирејќи флејта и се обидувал да ги заведе локалните нимфи ​​со своите големи копита.

Што се однесува до помодерните корени на овој празник, има многу легенди поврзани со името Свети Валентин, според  „Brain Berries“.

За Свети Валентајн, најпопуларната приказна е за христијански проповедник венчал римски легионери со нивните сакани жени во 269 година и покрај тоа што тоа било забрането и казиново со смрт.

Имено, за да се зачува воениот морал, императорот издал закон со кој им забранувало на легионери да стапат во брак, затоа што се верувало дека оженет маж повеќе би помислил на својата сопруга и семејството, отколку на империјата и борбата.

Свети Валентајн ги разбрал маките на војниците и се обиде да им помогне на секој можен начин. Ги мирел скараните, пишувал љубовни писма за нив, им давал цвеќе на младите жени и водел тајни свадби за војници.

Кога Клаудие Втори дознал за ова, тој наредил свештеникот да биде затворен и егзекутиран веднаш потоа.

Loading...

Според легендата, додека Валентајн сè уште бил во неговата ќелија, слепа ќерка од затворски чувар се вљубила во него. Но, Валентајн, која направил завет на целибат, не можел да ги возврати чувствата.

Сепак, пред егзекуцијата, на 13 февруари, тој ѝ напишал едно трогателно писмо, во кое ги признал своите вистински чувства.

Девојчето го добило писмото дури по извршувањето, а според легендата, зборовите на љубовта што ѝ ги читале другите, довеле до лекување на нејзината слепило.

Вака се родила традицијата на пишување љубовни писма токму на 14 февруари.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *