Како изгледа животот во најстуденото населено место на планетата? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Многумина тврдат дека Ојмјакон е најстуденото населено место на Земјата. Тоа е село кое се наоѓа во Јакутија во источниот дел на Сибир.

Loading...

Најниската температура е измерена во февруари 1933 година и изнесувала -71,2 степени Целзиусови.

 

 

Станува збор за бројка што ќе ја видите испишана на бројни сувенири во Ојмјакон.

Иако никогаш повеќе не е измерена таква температура, зимите овде се прилично сурови. На пример, во јануари нормално е термометарот да покажува -50 степени Целзиусови.

 

Loading...

 

Ојмјакон било место каде сточарите застанувале да напојуваат говеда во блискиот термален извор кој никогаш не замрзнува, но денес во него живеат околу петстотини жители.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Осовил 10 милиони евра на лотарија: Се расфрла во луксуз, но го мачи што уште нема жена (ФОТО)

Животот во зимските месеци не е лесен, но населението се приспособило на екстремните услови.

 

 

Земјата е трајно замрзната во текот на целата година и речиси ништо не успева, па населението главно се храни со риба, коњско месо и млечни производи.

Loading...

Исто така, во шумата собираат шумски плодови кои ги мешаат со замрзнато млеко за да добијат специјалитет од Ојмјакон сличен на сладоледот од ќорчех.

 

 

Тука не е доволно само еден пар ракавици или еден капут. Населението се облекува слоевито, а од дома излегува само кога треба.

Не е чудно што во такви услови не можат да ги запалат моторите на автомобилите, ниту пак авионите да полетуваат.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Осовил 10 милиони евра на лотарија: Се расфрла во луксуз, но го мачи што уште нема жена (ФОТО)

 

Loading...

 

Чистиот воздух и домашната храна без индустриска преработка придонесуваат за здравјето на ојмјаконците, кои во просек живеат долго.

Дури и кучињата се навикнати на студ, а сибирските хаски, наводно, можат да спијат на отворено на температури до -50 Целзиусови степени.