Откако ќе бидат изложени на овие два фактори, ароматичните масла од кафето брзо избледуваат. Кафето ќе остане свежо подолго ако купите и чувате цели зрна, по можност во непроѕиpирен и добро запечатен сад.
Ако купувате повеќе кафе отколку што планирате да консумирате за десет дена, ставете го вишокот слободно во замрзнувачот. Најдобар начин да забележите свежо зрно кафе е да го намирисате, а му е потребна е слатка, земјена арома на кафе.
Нема големи тајни во подготовката на кафе. Основната постапка е секогаш иста: истурете ја топла вода над мелено кафе и потоа ќе се ослободат ароматични масла кои даваат добар вкус. Со цел секогаш да се направи добро кафе, без оглед дали користите уреди или обичен сад, се применуваат некои универзални правила, како што се:
- додатоците мора да бидат чисти;
- користете свежа, ладна вода;
- користете ја соодветната големина на мелење и гледајте го времето на подготовка;
- подгответе кафе со вода на точна температура според упатствата;
- секогаш сервирајте кафе веднаш по подготовката.
Иако можете да го приготвите во било кој сад, таканареченото турско кафе, приготвувана во ѓезве, пружа постојана тајност и романса.
– Кај подготовката важно е кафето да го варите два до три пати, вели Сара Пери авторката на „Книгата за кафето“.
Неопходно е да се стават две лажици кафе во прав и една лажичка шеќер во ѓезвето и да се прелие со околу 120 мл вода.
Важно е да не се пополни повеќе од половина ѓезвето во тој момент, бидејќи кафето ќе н адоаѓа вриењето. Кога додавате вода, мешајте го кафето неколку пати за да го растворите шеќерот. Кога водата ќе зоврие, варете го кафето до две минути, а потоа извадете го од топлината и оставете го да отстои околу дваесет секунди.
Повторете го процесот уште еден или два пати и на крај оставете го кафето да отстои една минута за да се смири.