Уринарни проблеми
Храната што содржи високи концентрации на киселина, како доматите, може да го иритира мочниот меур. Ако страдате од инконтиненција или сте склони кон уринарни проблеми, најдобро е да го избегнувате или намалите овој вид храна. Готвењето домати не помага во овој случај, а производите како што се доматот и кечапот се уште попроблематични.Проблеми со бубрезите
Доматите предизвикуваат да се собере калциумот во организмот. Додадете го на тоа и фактот дека е богат со нешто што се нарекува оксалат, супстанција која, доколку се консумира премногу, не се вари лесно и може да предизвика камења во бубрезите. Доматите се исто така богати со калиум, што може да ја наруши работата на бубрезите. Ако веќе имате проблеми со бубрезите, бидете свесни за ова.Рефлукс на киселина
Доматите се кисели и можат да предизвикаат металоиди кај лица со гастрични проблеми, како што се гастритис и гастроезофагеална рефлуксна болест. Дури и ако сте здрави и јадете премногу сос од домати или домати, може да има чувство на печење во стомакот.Проблем со зглобовите
Ако јадете премногу домати, може да се појави болка во зглобовите. Тоа е затоа што доматот содржи алкалоид познат како соланин, кој создава калциум во ткивото, така што неговото создавање може да предизвика воспаление на зглобовите, како што се болка и оток. Синдром на иритабилно црево Ако страдате од синдром на раздразливо црево, доматите можат да предизвикаат симптоми. Тие вклучуваат дијареја, болни грчеви, надуеност, гасови и запек. Во овој случај, најдобро е да се држите подалеку од кисела храна, како што се домати и сосови од нив.Може да предизвика ликопенодерма
Ликопен е еден вид пигмент присутен кај доматите и во друга храна. Кога се консумира во вистинска количина, тоа е одлично за здравјето на срцето. Меѓутоа, ако се консумира премногу, тоа може да доведе до зголемена пигментација на кожата, позната како ликопенодерма.