Истражувањето, објавено во списанието на Американското здружение за срце (АХА), покажа дека вклучувањето ореви во исхраната може да го намали нивото на ЛДЛ холестерол, кој луѓето често го нарекуваат „лош“ холестерол.
Поточно, студијата покажува дека дневната конзумација на ореви во период од две години особено го намалува нивото на холестерол. Ова се однесува на постарите возрасни лица.
Вкупниот број на LDL честички поврзани со атеросклероза, кој се јавува кога масните наслаги се акумулираат во артериите, е намален. Д -р Емилио Рос, еден од авторите на истражувањето, ги истакна бројните придобивки од оревите.
“Оревите имаат оптимален хранлив состав, вклучувајќи значителни количини на алфа-линоленска киселина, растителни омега-3 масни киселини, полифеноли и фитомелатонин. Редовното консумирање ореви не само што ќе го намали нивото на ЛДЛ холестерол, туку ќе ги направи честичките на ЛДЛ помалку склони да влегуваат. артерии “.
Во истражувањето учествувале 636 учесници на возраст од 63 до 79 години. Околу половина од нив земале лекови за намалување на високиот крвен притисок, што е типично за оваа популација. 32 проценти од нив земале, лекови за намалување на холестеролот. Едната група не консумирала ореви, додека другата додала половина чаша сурови ореви во дневните оброци.
Учесниците кои јаделе ореви го намалиле нивото на ЛДЛ холестерол во просек за 4,3 милиграми на децилитар (мг / дл) и вкупниот холестерол во просек за 8,5 мг / дл. Тие, исто така, го намалија бројот на вкупните честички ЛДЛ за 4,3 проценти и малите честички ЛДЛ за 6,1 проценти.