Изложба на слики на Мајкл Клоус во Куманово

Сподели со своите пријатели

Во четврток со почеток во 20 часот во Изложбениот салон на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ – Куманово ќе биде отворена изложба на слики на авторот Мајкл Клоус.

Loading...

Се работи за најновата продукција на дела ( 25 слики ) од овој автор,  работени во рамките на повеќегодишниот проект „Сликарството на патот на хуманоста“.

Мајкл Клоус е  канадски уметник  со  македонски корени. Роден е во Торонто. Дипломирал  на  Ontario College  of  Art  една  од најстарите  институции  за сликарство   во Канада, Ryerson  Polytechnick Institute University of Guelph.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Алексеј и Анастасија од Куманово јуниорски шампиони во тенис

Досега има реализирано околу 130 самостојни изложби во многу локални,  интернационални и  национални  галерии  низ светот. 

Доволно  е  да  се издвојат  само  изложбите  во  некои  земји: Романија, Соломонските острови , Виетнам, Словенија,  Хрватска,  Турција,  Египет, Франција, Германија, Русија, Казахстан.

Голем дел  од  изложбите  се  дел  од  проектот „Сликарството на патот на хуманоста”  којшто Michael Close континуирано го реализира со неговата сопруга Менка, историчар  на  уметноста  и кустос.

Над  40  години,  Мајкл Клоус претежно  во Канада, работел на филм,  ТВ  и  во  театар, како  сценограф  и  уметнички  директор, а понекогаш  и  како  актер.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Општина Куманово распиша конкурс за Ноемвриска награда (ВИДЕО)

За неговото творештво  Yadwiga Buchevska ќе запише: “… Мichael Close е сликар којшто ги употребува линиите (црна, црвена, жолта, зелена, сина) во еден имагинативен преплет креирајќи пред нас нереални и реални ликови во скоро сите можни човечки изрази на лицето. Неговите лица се универзални и ги допираат сите култури во светот.“

Loading...

Изложбата во Куманово ќе биде поставена до 14.09.2022.

Пишува: Роберт Цветковски, историчар на уметност