25.06.2019 11:53

Google Play Store преполн со опасни апликации

Facebook Twitter Google+

Изгледа дека не можете туку така да мислите дека сите апликации во Google Play Store се безбедни. Вусшност истражување кое е спроведено во период од две години тоа експлицитно го покажало.

Универзитетот во Сиднеј пронашол дури 2.040 штетни и злонамерни апликации на популарниот сервис на Андроид платформата.

Loading...

Истражувањето анализирало милион апликации во продавницата на Google Play. Пронајден е голем број лажни апликации, апликации кои барале пристап до голем број приватни податоци за корисниците, а интересно е што меѓу ваквите апликации спаѓаат и во кои популарни игри,меѓу кои и Hill Climb Racing или Temple Run.

За да успешно се анализираат толкав голем број апликации, истражувачите користеле методи на машинско учење.

Алгоритмите така пронашле дури 49.608 потенцијални закани. Потоа со помош на Virus Total софтверот, 7.246 апликации биле окарактеризирани како малициозни, додека од нив 2.040 како лажни или високо ризични.

Интересно е што самиот Google Play Store експресно ги отстрани аплиакциите кои биле опфатени во оваа истражување.

Исто така, зголеме е бројот на одбиени апликации. Супсензијата на апликацијата пораснала за 66отсто додека во одредени апликации, односно оние на кои не им е дозволено ниту да се појават во Google Play Store сервисот, пораснал за 55 отсто.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments