ЕСЕНСКА ДЕПРЕСИЈА: Како против лошото расположение?

Сподели со своите пријатели

Есенска депресија е вид на сезонско депресивно растројство кое се јавува кај луѓето во постудениот период од годината и обично се смирува со доаѓањето на пролетта.

Loading...

Во постуденото време од годината се соочуваме со помалку слабо и често врнежливо и облачно време. Тогаш нашето тело оди во хибернација и стануваме малку нерасположени и раздразливи.

За луѓето кои имаат депресивно расположение во текот на есента, освен да разговараат со стручно лице, можат да го применат и следниот совет од психолог за да им помогне да го олеснат преминот од лето во есен:

 

 

Адекватен сон

Спијте најмалку осум часа и легнете пред полноќ. Квалитетниот сон помага да се справите со анксиозноста и искуствата во тесни ситуации, вклучувајќи го и преминот кон есенскиот период.

Кога човек не спие доволно, неговиот рационален систем не работи со полна сила и тој почнува остро да реагира дури и на мали нешта.

Loading...

Правилниот сон е исклучително важен за да ја задржите насмевката на вашето лице во есенските денови.

Балансирана исхрана

Она што го јадеме влијае на нашето расположение. Затоа е важно да се одржува урамнотежена исхрана. Особено во текот на есента се препорачуваат намирници како банани, овесна каша, лосос, темно чоколадо, јаболка…

 

 

Физичка активност

Физичката активност го намалува стресот и го подобрува расположението. Не мора да користите тегови и да одите на тешки кардиотени, туку да пешачите, лесно да трчате и да правите пилатес….

Подобро е да вежбате со помал интензитет и пократко, а почесто.

Комуникација со позитивни луѓе

Избегнувајте „енергетски вампири“ и токсични луѓе кои пренесуваат негативни вибрации и опкружете се со позитивни луѓе кои ве мотивираат, поддржуваат и поттикнуваат да се развивате. Разговарајте со вистински пријатели кои ќе ве поддржуваат во секое време.

Loading...

Максимална употреба на дневна светлина

Недостатокот на дневна светлина е една од главните причини за депресија во зимскиот период од годината. Легнете порано и станете рано наутро за да искористите што повеќе дневна светлина. Останете повеќе во природа и искористете го секој зрак на есенско сонце.

 

 

СИМПТОМИ

Како да препознаете депресија:

Емоционално – депресивно расположение и промени во расположението, губење на интерес, замор и губење на енергија, намалена мотивација, безнадежност.

Физиолошки – нарушувања во циклусот на спиење, намален или зголемен апетит, главоболки, нарушена концентрација.

Ментално – анксиозност, напнатост, нервоза, раздразливост, влошување на конфликтите на работа или дома, напуштање на заедничките хоби, песимизам, проблеми во одлучувањето, самокритичност, пад на когнитивните способности.